Με νέα πυρηνικά όπλα εξοπλίζεται η Ρωσία!

Η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί νωρίτερα μέσα στον χρόνο από τον πρόεδρο Πούτιν, που είχε πει πως η χώρα θα ενισχύσει τις πυρηνικές της δυνάμεις

Συνεχίζει να επενδύει στον εκσυγχρονισμό του εξοπλιστικού της προγράμματος η Ρωσία, καθώς, όπως δήλωσε γνώστης του θέματος, η χώρα έχει μπει για τα καλά στη διαδικασία εξοπλισμού των νέων πυρηνικών της υποβρυχίων με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon. «Τα πυρηνικά υποβρύχια πολλαπλών χρήσεων του έργου Yasen-M θα είναι εξοπλισμένα με το πυραυλικό σύστημα Zircon» δήλωσε στο πρακτορείο RIA ο Aλεξέι Ραχμάνοφ, διευθύνων σύμβουλος της United Shipbuilding Corporation (USC), της μεγαλύτερης ρωσικής ναυπηγικής εταιρίας, συμπληρώνοντας πως «οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη». Οπως εξηγούν ειδικοί, οι υπερηχητικοί πύραυλοι θαλάσσης Zircon έχουν βεληνεκές 900 χλμ. και μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα πολλαπλάσια της ταχύτητας του ήχου, καθιστώντας δύσκολη την άμυνα εναντίον τους, ενώ τα υποβρύχια κλάσης Yasen, γνωστά και ως Project 885M, είναι πυρηνοκίνητα πυραυλοκίνητα υποβρύχια πυραύλων Κρουζ, κατασκευασμένα για να αντικαταστήσουν τα υποβρύχια πυρηνικής επίθεσης που διέθετε η χώρα από τη σοβιετική εποχή ως μέρος του προγράμματος εκσυγχρονισμού του στρατού και του στόλου.

Η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί νωρίτερα μέσα στον χρόνο από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε πει πως η Ρωσία θα αρχίσει μαζικές προμήθειες πυραύλων Zircon, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να ενισχύσει τις πυρηνικές της δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η ρωσική φρεγάτα πολλαπλών χρήσεων «Admiral Gorshkov», η οποία έχει δοκιμάσει τις δυνατότητες κρούσης της στον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό νωρίτερα φέτος, έχει ήδη εξοπλιστεί με πυραύλους Zircon. Μάλιστα, λίγο καιρό μετά τις εξαγγελίες του Πούτιν, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η φρεγάτα «Admiral Gorshkov» είχε πραγματοποιήσει δοκιμαστική εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου Zircon κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης με το ναυτικό της Νότιας Αφρικής και της Κίνας. Πηγή από την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας είχε πει τότε πως ο πύραυλος έπληξε επιτυχώς στόχο επιφανείας που βρισκόταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων, ενώ και το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η φρεγάτα πραγματοποίησε δοκιμαστικό χτύπημα με υπερηχητικό πύραυλο Zircon σε θαλάσσιο στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 900 χιλιομέτρων, στο δυτικό τμήμα του Ατλαντικού.

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό πως μαχητικά Typhoon της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν τη Δευτέρα δύο ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, σε διεθνή εναέριο χώρο βόρεια της Σκοτίας, εντός της βόρειας περιοχής εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ. «Πιλότοι απογειώθηκαν με αεροσκάφη Typhoon για να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς σήμερα (σ.σ.: Δευτέρα) το πρωί, παρακολουθώντας τα καθώς περνούσαν βόρεια από τα Νησιά Σέτλαντ, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή απειλή στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ. Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι τα Typhoon αναπτύσσονται τακτικά για τέτοια περιστατικά, για την ασφάλεια και την προστασία του βρετανικού εναέριου χώρου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα