Χάος στην Κύπρο: Νύχτα ταραχών στη Λεμεσό σε πορεία κατά των μεταναστών

Επιθέσεις από ομάδες κουκουλοφόρων, που έκαψαν μαγαζιά και τραυμάτισαν ανθρώπους. Η κυπριακή αστυνομία, η οποία δέχεται σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι δεν εμπόδισε τα επεισόδια, προχώρησε στη σύλληψη 13 ατόμων

Σοκ προκαλούν όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην αντιμεταναστευτική πορεία στη Λεμεσό κατά την οποία ομάδες κουκουλοφόρων επιτέθηκαν κατά μεταναστών, έκαψαν μαγαζιά τους, προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και τραυμάτισαν ανθρώπους. Η Κυπριακή Αστυνομία, η οποία δέχεται σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι δεν εμπόδισε τα επεισόδια, προχώρησε στη σύλληψη 13 ατόμων. Ανάμεσά τους και ο διοργανωτής της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, καθώς και ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών, που ήταν έξω με βραχιολάκι.

Οι ταραχές σημειώθηκαν λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια στην περιοχή Χλώρακα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία διαμαρτυρίας για το Μεταναστευτικό. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία της Κύπρου, γύρω στις 7.30 το βράδυ της Παρασκευής συγκεντρώθηκαν σταδιακά στον χώρο στάθμευσης του ΓΣΟ, στη Λεμεσό, περίπου 500 άτομα, τα οποία στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τον χώρο της επίχωσης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πέντε πρόσωπα κατήγγειλαν στην Αστυνομία ότι δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους. Ολοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο. Οι αρμόδιες Αρχές της Λεμεσού συνεχίζουν την έρευνα, όπως καταλήγει η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Διέλυσαν περίπτερο

Θύμα του ξεσπάσματος ρατσιστικής βίας ήταν και μια γυναίκα από το Βιετνάμ, η οποία είχε ένα μικρό περίπτερο στην περιοχή το οποίο και της διέλυσαν οι συμμετέχοντες στη ρατσιστική πορεία. Το κλάμα της συγκλονίζει, ενώ μονολογεί ότι μεγαλώνει τέσσερα παιδιά και παλεύει μόνη της.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τα έκτροπα, είπε: «Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να λεχθούν, πέρα από τις ντροπιαστικές εικόνες που είδαμε. Και δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Αν όλοι αυτοί που εμπλέκονταν (σ.σ.: στα επεισόδια) αγαπούσαν ή ενδιαφέρονταν για την πατρίδα μας, δεν θα προέβαιναν σε τέτοιου είδους ενέργειες που πάνω από όλα προσβάλλουν τη χώρα μας».

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Κυριάκος Π. Κούρος γνωστοποίησε μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι παρέλαβε διάβημα για την επίθεση εις βάρος αλλοδαπών στην πορεία κατά των μεταναστών στη Λεμεσό. «Εγινα δέκτης διαβήματος από πρέσβη αραβικής χώρας χθες. Αριθμός πολιτών της, αθώοι επισκέπτες στη χώρα μας, ήταν ανάμεσα στα θύματα των επεισοδίων στη Λεμεσό, ένας αρκετά σοβαρά.

Διέκοψαν τις διακοπές για να αναχωρήσουν εσπευσμένα, έντρομοι! Αμφιβάλλω εάν θα επιστρέψουν ποτέ. Πρώτη φορά ένιωσα τόσο αμήχανα για τέτοιας φύσης περιστατικό στη χώρα μας. Αυτή δεν είναι η Κύπρος που γεννήθηκα, μεγάλωσα, έκανα οικογένεια, γερνάω! Δεν έπρεπε να επιτρέψουμε να εξελιχθεί σε κάτι τόσο αποτρόπαιο.

Μήπως πέραν της συζήτησης περί ευθυνών και δράσεων ήρθε η ώρα να ανατρέξουμε ως σκεπτόμενα μέλη αυτής της κοινωνίας και σε προσωπική ενδοσκόπηση; Για να εντοπίσουμε πού και πώς επωάζεται αυτό το επικίνδυνο “αβγό του φιδιού”; Εξάλλου, το πρωτεύον ερώτημα που τίθεται σε τέτοια ζητήματα δεν είναι εάν η Κύπρος που θέλουμε είναι ευθύνη όλων;» ανέφερε στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Κούρος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα