Ισραήλ: Κατέλαβε αρχηγείο της Χαμάς

Δεν έχει τελειωμό η λίστα με τους νεκρούς, αφού πάνω από 11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν 4.500 παιδιά και 3.000 γυναίκες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας

Δεν έχει τελειωμό η μακάβρια λίστα των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας. Υστερα από έναν μήνα αδιάκοπων επιθέσεων και σύμφωνα με όσα δηλώνει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, πάνω από 11.000 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν 4.500 παιδιά και 3.000 γυναίκες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φρίκης, περισσότεροι από 10.000 Ισραηλινοί στρατιώτες συνεχίζουν τις αιματηρές επιχειρήσεις στη Γάζα. Η ηγεσία του ισραηλινού στρατού διαμήνυσε ότι ο έλεγχος στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενισχύεται διαρκώς, ενώ ανέφερε ότι ύστερα από δεκάωρη μάχη οι δυνάμεις του Ισραήλ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ένα «προπύργιο» της Χαμάς στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, με τουλάχιστον 19 νεκρούς Παλαιστινίους. Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοινώσεις της στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ, το IDF κατάφερε να πάρει υπό τον έλεγχό του αρχηγείο της Χαμάς μέσα στην καρδιά της Γάζας, συλλέγοντας μάλιστα σημαντικά παλαιστινιακά έγγραφα με στρατιωτικές πληροφορίες, ενώ καταστράφηκαν αρκετές σήραγγες, εργοστάσια κατασκευής πυρομαχικών και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων.

Δεκάδες νεκρούς και τραυματίες άφησε η επιδρομή του ισραηλινού στρατού και στην Τζενίν. Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες είναι οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που συνεχίζουν να εγκαταλείπουν κάθε μέρα την εμπόλεμη περιοχή αναζητώντας μια διέξοδο ελπίδας από το κολαστήριο της Γάζας. Οπως αναφέρει σε δραματική του έκκληση ο ΟΗΕ, 1.500.000 από τους 2.400.000 κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου. Εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες οδεύουν προς τα νότια, όπου τα αποθέματα σε τρόφιμα μειώνονται επικίνδυνα.

Οι διεργασίες πάντως για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις ζυμώσεις διαδραματίζουν οι επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ μαζί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ. Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς έχουν τη βάση τους στο Κατάρ και για τον λόγο αυτόν η χώρα ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης. Υστερα από συνάντηση που είχαν στην Ντόχα οι τρεις πλευρές, επιδιώκεται η επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει προσωρινή εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 10-15 ομήρων που κρατούνται από τους τρομοκράτες της Χαμάς, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της προμήθειας καυσίμων στη Γάζα, κάτι που μέχρι τώρα το Ισραήλ αρνείται.

Τα απόνερα του πολεμικού κλίματος στη Γάζα επηρεάζουν άμεσα και τη Συρία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τρεις φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη νότια Συρία, έχοντας ως στόχο στρατηγικές θέσεις της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, πιστού συμμάχου της Χαμάς. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης θέσεις της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

Επιδεινώθηκε το κλίμα

Το ταραγμένο στην περιοχή κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες επίθεση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Αυτή τη φορά τα αντίποινα της πολεμικής αεροπορίας της Αμερικής για τις επιθέσεις εναντίον τους αφορούσαν μια εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων που βρίσκεται στη Συρία και η οποία συνδέεται ευθέως με το Ιράν. Οπως καταγγέλλει η Ουάσινγκτον, το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις εναντίον βάσεων όπου μετασταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις έχουν πολλαπλασιαστεί στη Συρία και στο Ιράκ, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ΗΠΑ προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη στο εβραϊκό κράτος.

Το πλήγμα μάλιστα των Αμερικανών συνοδεύτηκε από ένα πολύ σαφές μήνυμα που στάλθηκε από την Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη, με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο να διαμηνύει χαρακτηριστικά: «Αυτό το μήνυμα στους Ιρανούς ηγέτες ήταν ότι θέλουμε να διατάξετε τις οργανώσεις (σ.σ.: που πρόσκεινται σε εσάς) να σταματήσουν να μας επιτίθενται».

Πάντως το Ιράν δεν δείχνει διατεθειμένο για υποχωρήσεις, καθώς λίγο πριν από την αμερικανική επίθεση οι Χούθι, στρατιωτική ομάδα που πρόσκειται στο Ιράν και ελέγχει μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, ανακοίνωσε νωρίτερα την κατάρριψη κατασκοπευτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ που επιχειρούσε, στο πλαίσιο της αμερικανικής υποστήριξης στο Ισραήλ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα