Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για τριήμερη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η εκεχειρία, η οποία τίθεται σε ισχύ από 9 Μαΐου, και θα διαρκέσει έως και τις 11 του μηνός, συνοδεύεται από μια μαζική ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, σηματοδοτώντας την πιο σημαντική διπλωματική επιτυχία των ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια.
Η ανακοίνωση έγινε αρχικά από τον Αμερικανό πρόεδρο μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social. Σύμφωνα με τον κ. Τραμπ, η συμφωνία μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών περιλαμβάνει την πλήρη αναστολή κάθε ένοπλης δραστηριότητας, καθώς και την ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε χώρα, συνολικά δηλαδή 2.000 ανθρώπων.
Στην ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς τον τερματισμό της σύγκρουσης. “Ας ελπίσουμε ότι είναι η αρχή του τέλους ενός πολύχρονου, φονικού και σκληρού πολέμου”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό αυτής της “μεγάλης σύγκρουσης” συνεχίζονται και “καθημερινά, πλησιάζουμε ολοένα και πιο κοντά”.
Η Ρωσία είχε ήδη ανακοινώσει μονομερή τριήμερη εκεχειρία για τον εορτασμό της επετείου από τη νίκη του σοβιετικού στρατού επί των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια κίνηση που είχε συνοδευτεί από απειλές για “μαζική πυραυλική επίθεση” στο Κίεβο, εάν η Ουκρανία επιχειρούσε να διαταράξει τις εκδηλώσεις στη Μόσχα.
Η Επιβεβαίωση από το Κρεμλίνο
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, η ρωσική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την επίτευξη της συμφωνίας. Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους: “Επιβεβαιώνω ότι η ρωσική πλευρά αποδέχεται την πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την εκεχειρία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”.
Η Στάση του Ζελένσκι και το Διάταγμα για τη Μόσχα
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε επίσης τη συμφωνία μέσω μηνυμάτων που κοινοποίησε στο X και το Telegram. Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε την τριήμερη εκεχειρία (9, 10 και 11 Μαΐου) και την ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε χώρα, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ με απώτερο σκοπό τον τερματισμό του πολέμου.
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο έδωσε εντολή “να επιτραπεί η διεξαγωγή παρέλασης στην πόλη της Μόσχας (Ρωσική Ομοσπονδία) την 9η Μαΐου 2026”, επισημαίνοντας ότι η Κόκκινη Πλατεία θα αποκλειστεί από το στόχαστρο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Εξηγώντας αυτή την απόφαση, ο Ζελένσκι ανέφερε σε ανάρτησή του: “Η Κόκκινη Πλατεία είναι λιγότερο σημαντική για εμάς από τις ζωές των ουκρανών αιχμαλώτων οι οποίοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους”.
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες τους, συμπληρώνοντας ωστόσο πως αναμένει από την Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι η ρωσική πλευρά θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
