Το Παρίσι ξεκίνησε κάτι σαν λαχειοφόρο αγορά για να πετύχει την αποκατάσταση ταφικών μνημείων στα υπερπλήρη νεκροταφεία του Περ-Λασέζ, του Μονπαρνάς και της Μονμάρτρης.
Το δέλεαρ όμως για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα δεν θα μπορούσε παρά να είναι εντός… κλίματος. Έτσι όπως έγινε γνωστό οι τυχεροί θα κερδίσουν έναν τάφο ανάμεσα σε μερικούς από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες της ιστορίας, συμπεριλαμβανομένου του Τζιμ Μόρισον των Doors, του συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ και της θρυλικής Γαλλίδας τραγουδίστριας Εντίθ Πιαφ.
Τα 10 μνήματα που χρειάζονται επισκευή σε κάθε νεκροταφείο προσφέρονται για 4.000 ευρώ το καθένα, με την προϋπόθεση ότι οι αγοραστές θα τα αποκαταστήσουν και θα αποκτήσουν έναν χώρο ταφής δίπλα τους. Πρόκειται όμως για μεγάλο κόστος αυτό της αποκατάσταση καθώς πρόκειται για μνημεία που προστατεύονται από τον νόμο.
Η συντήρηση των ταφόπλακων και των μνημείων στα παρισινά νεκροταφεία είναι ευθύνη των οικογενειών και όχι της πόλης. Επομένως, ορισμένοι τάφοι μπορεί να εγκαταλειφθούν και να ερειπωθούν με την πάροδο του χρόνου. Αλλά η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων μνημείων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, επειδή τα νεκροταφεία έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η πόλη ελπίζει ότι αυτό το νέο πρόγραμμα, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση μνημείων εντός των διάσημων νεκροταφείων.
Τα νεκροταφεία έχουν επίσης γίνει δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί λόγω των διάσημων που αναπαύονται εκεί.
Εκτός από τους Μόρισον, Πιαφ και Ουάιλντ, ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Μαρσέλ Προυστ και ο Πολωνός συνθέτης Φρεντερίκ Σοπέν είναι θαμμένοι στο Περ Λασέζ.
Οι συγγραφείς Ζαν Πολ Σαρτρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Σάμουελ Μπέκετ και ο τραγουδιστής Σερζ Γκενσμπούρ τάφηκαν στο Μονπαρνάς, ενώ η τέφρα της ηθοποιού Τζέιν Μπίρκιν τοποθετήθηκε εκεί.
Ο ζωγράφος Εντγκάρ Ντεγκά, ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά και ο σκηνοθέτης του Γαλλικού Νέου Κύματος Φρανσουά Τρυφό είναι θαμμένοι στη Μονμάρτρη.


