Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε θεωρίες περί “διώξεων των Αφρικανέρ” – Αντίδραση από τη Νότια Αφρική, που κάνει λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς.
Η απόφαση του Τραμπ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραστούν στη φετινή σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, στα τέλη Νοεμβρίου.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ έγραψε:
«Είναι απόλυτη ντροπή που η G20 θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική. Οι Αφρικανέρ δολοφονούνται και σφαγιάζονται, και η γη και τα αγροκτήματά τους κατάσχονται παράνομα».
Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα «δεν θα έπρεπε να συμμετέχει καθόλου στην G20» και αρχικά είχε αναφέρει ότι θα έστελνε στη θέση του τον αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς, κάτι που ωστόσο πλέον έχει αποσυρθεί.
Αντίδραση από τον Λευκό Οίκο και τη Νότια Αφρική
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε αργότερα ότι κανένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν θα παραστεί στη φετινή σύνοδο.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς οι ισχυρισμοί του Τραμπ περί «διώξεων των λευκών» έχουν ευρέως αμφισβητηθεί από διεθνείς οργανισμούς και μέσα ενημέρωσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής απάντησε με ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής επιθυμεί να δηλώσει, για την ιστορία, ότι ο χαρακτηρισμός των Αφρικανέρ ως αποκλειστικά λευκή ομάδα είναι ανιστόρητος. Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι αυτή η κοινότητα αντιμετωπίζει διώξεις δεν τεκμηριώνεται από γεγονότα».
Το πλαίσιο της G20
Η ετήσια σύνοδος της G20 συγκεντρώνει τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, με κάθε κράτος μέλος να αναλαμβάνει εναλλάξ τη διοργάνωση και τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης.
Μετά τη Νότια Αφρική, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σειρά να φιλοξενήσουν τη σύνοδο του 2026.


