Τη στρατηγική συνεργασία Ρωσίας και Κίνας ως «σταθεροποιητικό παράγοντα» στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση χαρακτήρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνομιλίας μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
«Στο πλαίσιο των αυξανόμενων αναταραχών, η συμμαχία μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου παραμένει ένας σημαντικός σταθεροποιητικός παράγοντας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής και οικονομικής σύμπραξης των δύο χωρών.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει την πιο στενή συνεργασία με την Κίνα «σε ζητήματα τόσο παγκόσμιας όσο και περιφερειακής εμβέλειας», στέλνοντας σαφές μήνυμα συνέχισης του στρατηγικού άξονα Μόσχας – Πεκίνου.
Κάλεσμα Σι για «μεγάλο σχέδιο» στις διμερείς σχέσεις
Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ζήτησε από τις δύο χώρες να καταρτίσουν «ένα μεγάλο σχέδιο» για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών τους σχέσεων, εκτιμώντας ότι η συνεργασία τους κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε ότι οι σχέσεις Κίνας – Ρωσίας έχουν αντέξει στις διεθνείς πιέσεις και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, επιβεβαιώνοντας τη βούληση του Πεκίνου για διαρκή συντονισμό με τη Μόσχα.
Η «άνευ ορίων» στρατηγική συμμαχία
Η Ρωσία και η Κίνα είχαν ανακοινώσει την «άνευ ορίων» στρατηγική τους συμμαχία λίγες ημέρες πριν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε, η Κίνα έχει εξελιχθεί σε βασικό οικονομικό εταίρο της Ρωσίας, ενισχύοντας το διμερές εμπόριο σε μια περίοδο κατά την οποία η Δύση επέβαλε εκτεταμένες κυρώσεις στη Μόσχα.
Η τελευταία διά ζώσης συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Πεκίνο, στο περιθώριο της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, ο Σι είχε τονίσει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «έχουν αντέξει στις διεθνείς αναταράξεις» και είχε δεσμευθεί για στενό συντονισμό σε ζητήματα ζωτικών συμφερόντων.



