Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας κατέληξε η απίστευτη δικαστική διαμάχη μιας τουρίστριας με ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στις ιταλικές Δολομίτες, με αφορμή ένα ποτήρι νερό βρύσης.
Η υπόθεση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών της γυναίκας το 2019. Αν και είχε κλείσει πακέτο ημιδιατροφής, το ξενοδοχείο αρνούνταν επανειλημμένα να της σερβίρει νερό βρύσης με το δείπνο της, αναγκάζοντάς την να αγοράζει κάθε βράδυ ένα εμφιαλωμένο μπουκάλι αξίας 7 ευρώ.
Η τουρίστρια αντέδρασε νομικά, υποστηρίζοντας ότι το νερό αποτελεί «καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα» και βασική παροχή ενός καταλύματος, όπως ακριβώς τα σεντόνια και το σαπούνι. Μάλιστα, απαίτησε αποζημίωση ύψους 2.700 ευρώ για οικονομική ζημία και ψυχική οδύνη.
Ωστόσο, μετά από μια μακρά και δαπανηρή διαδικασία, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε οριστικά την προσφυγή της (όπως είχαν κάνει και τα δικαστήρια πρώτου και δεύτερου βαθμού). Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος στην Ιταλία που να υποχρεώνει τους εστιάτορες ή τους ξενοδόχους να σερβίρουν νερό βρύσης στους πελάτες τους.
Σημειώνεται ότι, αν και στην Ιταλία το να ζητάς νερό βρύσης θεωρείται γενικά παραβίαση της εθιμοτυπίας, όλο και περισσότεροι καταναλωτές το επιδιώκουν πλέον για να αποφύγουν τη χρήση πλαστικού.
