Σε μια κομβική αμυντική συμφωνία προχώρησαν η Τουρκία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία, υπογράφοντας σχετικό κείμενο την Παρασκευή στη Μέκκα.
Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, το τεχνικό πλαίσιο της συμφωνίας είναι ανάλογο με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί αμοιβαίας συνδρομής και άμυνας μεταξύ των συμβαλλόμενων κρατών. Ο ίδιος διευκρίνισε παράλληλα πως η κίνηση αυτή δεν στρέφεται κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Φιντάν, η νέα συμμαχία θα βασιστεί σε θεσμικά πρότυπα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να συσταθεί μια υπουργική επιτροπή ως συντονιστικό όργανο αντίστοιχο με εκείνο του ΝΑΤΟ, καθώς και μια γενική γραμματεία με μόνιμη έδρα τη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής διεύρυνσης του συμφώνου, αναφέροντας ότι η Αίγυπτος αποτελεί πιθανό υποψήφιο μέλος μόλις διευθετηθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα.
