Χτυπάνε «κόκκινο» οι νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα!

Την Πρωτοχρονιά του 2022 μπαίνουν σε εφαρμογή οι αλλαγές. Τεράστιος «γρίφος» ο ΕΝΦΙΑ. Σε 13.808 ζώνες θα χωριστεί η επικράτεια

Aυξήσεις «φωτιά» σε 20 φόρους βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά του 2022. Μία στις δύο περιοχές της Ελλάδας θα δουν αύξηση των τιμών και, πλέον, αντικειμενικές αξίες θα διαθέτει το 98% της χώρας, το οποίο έχει χωριστεί σε 13.808 ζώνες, καθώς μέχρι πρότινος αντικειμενικές τιμές διέθετε το 85% της επικράτειας με 10.185 ζώνες. Ωστόσο, αυξήσεις θα δουν και οι ιδιοκτήτες σε λαϊκές περιοχές της Αττικής, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, εκτοξεύοντας τους φόρους που θα κληθούν να καταβάλουν από το ερχόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η άνοδος στις τιμές των αντικειμενικών δεν οδηγεί αυτόματα και σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα αλλάξει από το 2022. Ήδη, ειδική ομάδα του οικονομικού επιτελείου έχει αναλάβει να ενσωματώσει τις νέες αντικειμενικές στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους, προκειμένου να γίνει η πρώτη άσκηση για τον τρόπο υπολογισμού του φόρου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα παραμείνουν στα 2,65 δισ. ευρώ και η αναπροσαρμογή του φόρου θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, ύστερα από σχετική διαβούλευση με τους θεσμούς. Στην πράξη, το οικονομικό επιτελείο υπόσχεται να «μαγειρέψει» τους συντελεστές του φόρου ακινήτων, προκειμένου να μην αυξηθεί σε λαϊκές περιοχές, παρά το γεγονός ότι «εκτοξεύονται» οι αντικειμενικές αξίες στις ζώνες όπου ανήκουν.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα εφαρμοστεί η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η οποία «πάγωσε» φέτος λόγω της πανδημίας, ενώ άφησαν να εννοηθεί πως το νέο «ψαλίδι» στον φόρο δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη κίνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να λύσει ακόμα έναν πιο δύσκολο «γρίφο», καθώς θα πρέπει να αναζητήσει νέους συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να «εκτοξευθεί» ο φόρος στις μικρομεσαίες περιουσίες. Πάντως, ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την επιβάρυνση των ιδιοκτητών σε περιοχές που έως σήμερα κατέβαλλαν λιγότερους φόρους απ’ όσους τους αναλογούσαν, όπως σε κοσμοπολίτικα νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων, αυξήσεις παρατηρούνται σε νησιά, τουριστικές περιοχές, αλλά και σε εκείνες όπου υπάρχουν έντονη ανάπτυξη και αυξημένο οικιστικό ενδιαφέρον, όπως τα νότια προάστια της Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών για τρεις περιοχές της Μυκόνου, στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν κατά 229%, καθώς οι τιμές υπολογίζονταν στα μόλις 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και οι νέες τιμές κυμαίνονται από 3.800 ευρώ έως 3.950 ευρώ!

Πρόκειται για περιοχές που έως σήμερα φορολογούνταν με βάση όμορους δήμους και δημοτικές κοινότητες, οι οποίες διέθεταν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Στον αντίποδα, μειώσεις αναμένεται να δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιφέρεια, κυρίως σε περιοχές που ήταν εκτός των ζωνών και για τον υπολογισμό των τιμών λαμβάνονταν υπόψη οι τιμές ζώνης κοντινών περιοχών με πολύ υψηλότερες αξίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα