Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% και τον Αύγουστο

Παρατείνεται… διά της πλαγίας η υποβολή, έως και 27/8

Σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής προχώρησε το οικονομικό επιτελείο, καθώς έληγε σήμερα η πρώτη προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τους φορολογουμένους να έχουν το δικαίωμα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού του φόρου εισοδήματος.

Με τις φορολογικές δηλώσεις να υποβάλλονται με ρυθμούς… χελώνας, αποφασίστηκε με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή να δοθεί παράταση στη φορο-έκπτωση και για όσους καταθέσουν τη δήλωσή τους στο TAXISnet έως τις 27 Αυγούστου.

Εμπρόθεσμες θεωρούνται και οι δηλώσεις που θα υποβληθούν έως τις 27 Αυγούστου, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν διπλή δόση (Ιουλίου – Αυγούστου) έως το τέλος Αυγούστου, με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει μια παράταση διά της… πλαγίας στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η καταβολή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε οχτώ μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, με εξαίρεση όσους υποβάλουν τη δήλωση από τις 28 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου, καθώς θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε εφτά μηνιαίες δόσεις, λόγω της διπλής καταβολής για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως σήμερα τρεις στους 10 φορολογουμένους δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί 4.400.000 φορολογικές δηλώσεις, όταν αναμένεται να υποβληθούν συνολικά 6.500.000 δηλώσεις.

Από τα έως τώρα εκκαθαριστικά προκύπτει πως εφτά στους 10 φορολογουμένους δεν θα πληρώσουν φέτος Εφορία, αφού είτε έχουν επιστροφή φόρου είτε έλαβαν μηδενικά εκκαθαριστικά.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως τρεις στις 10 δηλώσεις είναι χρεωστικές. Πάνω από 1.360.000 δηλώσεις θα κληθούν να καταβάλουν συνολικό φόρο 1,05 δισ. ευρώ, δηλαδή ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα 772 ευρώ.

Επίσης, δύο στις 10 δηλώσεις βγάζουν πιστωτικό εκκαθαριστικό. Σχεδόν 770.000 φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 173.600.000 ευρώ, με μέσο ποσό επιστροφής 225 ευρώ. Τέλος, πέντε στις 10 δηλώσεις είναι μηδενικές. Σχεδόν 2.330.000 φορολογούμενοι δεν θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα