Το 2024 η σύνδεση των ταμειακών με το TAXISnet

Πάει πίσω ένα πολυδιαφημισμένο μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Παρά την τεράστια επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης περί πάταξης της φοροδιαφυγής, φαίνεται πως παίρνει αναβολή ένα άκρως στοχευμένο (αλλά και συμβολικό) μέτρο για την αντιμετώπιση ενός «φαινομένου» που στερεί πολλά δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τα κρατικά ταμεία. Πρόκειται για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα POS και το TAXISnet, μια διαδικασία που δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά τους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά από το 2024!

Αυτό, μάλιστα, αναφέρεται ρητά και στο νέο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δόθηκε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι το έτος 2024 θα γίνει η θεσμοθέτηση ταμειακών μηχανών «κλειστού τύπου», που θα περιλαμβάνουν POS και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησής τους.

Με αυτή τη διασύνδεση θα πραγματοποιούνταν η online διαβίβαση όλων των αποδείξεων που κόβει μια ταμειακή μηχανή, με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τους τζίρους μιας επιχείρησης. Επίσης, με τη διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα μπει τέλος στη χρήση τερματικών αποδοχής καρτών που έχουν POS, αλλά είναι συνδεδεμένα με λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού. Για να υλοποιηθεί το project της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να αντικατασταθούν οι παλαιές ταμειακές μηχανές (τις οποίες διαθέτουν κυρίως πολύ μικρές επιχειρήσεις), που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με το TAXISnet, για τις οποίες έχει εκδοθεί παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Πλέον, η Εφορία θα γνωρίζει όχι μόνο πότε έγινε μία συναλλαγή, αλλά εάν η πληρωμή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα