«Ξεχάστε τη μείωση του ΦΠΑ»

Επίδομα για πολύ ευάλωτους προκρίνει τώρα η κυβέρνηση

Ούτε μείωση στον ΦΠΑ στα τρόφιμα ούτε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα δεν σκέφτεται πλέον η κυβέρνηση, παρά όσα άφηναν να εννοηθεί τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στις αναρίθμητες τηλεοπτικές παρουσίες τους τα τελευταία 24ωρα. Τα ίδια στελέχη προβάλλουν μάλιστα συνεχώς το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος των ενδεχόμενων μέτρων στήριξης και επαναλαμβάνουν τον κίνδυνο εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού.

Επίδομα… ακρίβειας

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης βάζει μια άλλη διάσταση: «Η οριζόντια μείωση του φόρου στα καύσιμα πιθανόν να μην είναι αυτός ο κοινωνικά δίκαιος τρόπος, γιατί θα έδινε μια μικρή ελάφρυνση σε αυτόν που είναι φτωχότερος και μια μεγαλύτερη ελάφρυνση σε αυτόν που είναι πλουσιότερος» σημείωσε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διανομή ενός επιδόματος, προκειμένου να ενισχύσει μόνο τους πολύ ευάλωτους και όχι τη συντριπτική μερίδα των πολιτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη. Στο τραπέζι βρέθηκαν πολλά σενάρια για την ανάσχεση της ακρίβειας, ακόμα και η διανομή vouchers για το σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων που θα έδιναν στα φτωχά νοικοκυριά, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε γιατί ήταν… αριστερών καταβολών!

Τελικά, προκρίνεται η διανομή επιδόματος, με το οποίο κάθε δικαιούχος θα έχει την επιλογή να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος, τα καύσιμα ή το σούπερ μάρκετ.

Κίνδυνος κατασχέσεων!

Με τους λογαριασμούς του ρεύματος να καταφθάνουν με τριψήφια και τετραψήφια νούμερα στα χέρια των νοικοκυριών, αλλά και τις τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα να έχουν χτυπήσει «κόκκινο», θεωρείται βέβαιο πως το οικονομικό επιτελείο θα αντιμετωπίσει την έκρηξη των απλήρωτων οφειλών προς το Δημόσιο.

Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι καταναλωτές θα προτιμήσουν να ξοδέψουν τον μισθό τους στις μετακινήσεις για την εργασία τους, στη θέρμανσή τους και στα είδη διατροφής, ενώ θα αφήσουν για το… μέλλον την πληρωμή των φόρων και των υπόλοιπων υποχρεώσεων. Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση, αντί να βρει μια φόρμουλα που θα καλύπτει τις τεράστιες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μάλλον καταφεύγει σε ημίμετρα, ενώ τους επόμενους μήνες θα καταφύγει ακόμα και σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις προκειμένου να εισπράξει τους απλήρωτους φόρους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα