Πώς θα δοθούν οι δασωμένοι αγροί σε 500.000 ιδιοκτήτες

Είτε το Δημόσιο θα ανακαλέσει τις δηλώσεις κυριότητας είτε αυτές θα απορριφθούν από το Γραφείο Κτηματογράφησης

Τον τρόπο που θα αποδοθούν οι δασωμένοι αγροί σε όσους τους είχαν δηλώσει στο Κτηματολόγιο καθορίζει τροπολογία, που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή. Προβλέπει, παράλληλα, την υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων εκείνων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, αλλά στους δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί ολικώς ή μερικώς εμφανίζονται ως εκτάσεις μη δασικού χαρακτήρα.

Με την προωθούμενη ρύθμιση δίνεται λύση στο ζήτημα που προέκυψε μετά τον αποχαρακτηρισμό όλων των εκτάσεων που είχαν αποτυπωθεί ως δασωμένοι αγροί στους δασικούς χάρτες. Ζήτημα που αφορά περισσότερους από 500.000 πολίτες και 1.200.000 οικόπεδα. Οι υπηρεσίες του Δημοσίου και το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα διορθώσουν τις αρχικές εγγραφές με εσωτερικές διαδικασίες, χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των πολιτών, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (15/5/22).

Συγκεκριμένα, είτε το Δημόσιο (μέσω των δασικών υπηρεσιών) θα ανακαλέσει τις δηλώσεις που υπέβαλε με αντικείμενο το δικαίωμα κυριότητάς του σε ακίνητα που εμφανίζονται στους αναρτημένους κυρωμένους δασικούς χάρτες ως δασωμένοι αγροί είτε θα απορριφθούν από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης και την αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων.

Μετά την απόρριψη ή ανάκληση των δηλώσεων, των αιτήσεων διόρθωσης και των ενστάσεων, το Γραφείο Κτηματογράφησης θα προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις των οικείων κτηματολογικών πινάκων, καταχωρίζοντας ως κυρίους των ακινήτων τους ιδιώτες που έχουν υποβάλει σχετική δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος στο Κτηματολόγιο. Αν δεν έχει υποβληθεί δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος ή με βάση την υποβληθείσα δήλωση δεν θεμελιώνεται επαρκώς δικαίωμα για κάποιο από τα ακίνητα, αυτό εμφανίζεται στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες με τη ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη». Στην τροπολογία αναφέρεται, επίσης, ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από τις ασκηθείσες αγωγές και τις ασκηθείσες αιτήσεις για ακίνητα που εμφανίζονται ως δασωμένοι αγροί, όταν το δικαίωμα κυριότητας θεμελιώνεται μόνο στο τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων και όχι σε άλλο λόγο κτήσης.

Με την έτερη ρύθμιση εξαιρούνται από την αναδάσωση εκτάσεις που, ενώ έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, στους κυρωμένους δασικούς χάρτες εμφανίζονται να μην αποτελούν κατά χαρακτήρα και μορφή δάση ή δασικές εκτάσεις. Προς τον σκοπό αυτό εκδίδονται αποφάσεις με τις οποίες ανακαλούνται ή τροποποιούνται οι σχετικές αποφάσεις κήρυξής τους ως αναδασωτέες. Με την υποχρεωτική διαγραφή των ανωτέρω εκτάσεων, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας στις εκτάσεις αυτές, και τυχόν εκδοθέντα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής ανακαλούνται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα