Δικαστικό σοκ και δέος υπέρ των funds

Ερχονται 10.000 πλειστηριασμοί μέχρι το καλοκαίρι – Απροστάτευτοι οι πολίτες από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών και των πολυεθνικών

Υπέρ των funds τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία ο Αρειος Πάγος, σε μία απόφαση που μοιάζει περισσότερο πολιτική, στρώνοντας το χαλί για χιλιάδες νέους πλειστηριασμούς ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το καλοκαίρι αναμένεται να διενεργηθούν πάνω από 10.000 πλειστηριασμοί.

Η απόφαση ενισχύει την ασυδοσία των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες πλέον αποκτούν σοβαρό νομικό πλεονέκτημα έναντι των δανειοληπτών. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ξεπέρασε τα 101 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 86,6 δισ. ανήκουν σε funds…

Με ψήφους 56-9 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δέχθηκε την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλλα και αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομά τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Το θέμα που τέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αφορά την τύχη περίπου 700.000 πλειστηριασμών ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών -και όσων ακόμη προστεθούν- και εξετάστηκε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα των funds να εκκινούν τις σχετικές διαδικασίες για ληξιπρόθεσμα δάνεια τραπεζών. Η Ολομέλεια του δικαστηρίου κλήθηκε να αποφανθεί για την ανατροπή ή μη της απόφασης τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, βάσει της οποίας απαγορεύθηκε στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες.

Νομιμοποίηση

Η απόφαση της Ολομέλειας είναι υπέρ των funds και θα αποτελέσει οδηγό για το μεγάλο αυτό κοινωνικό ζήτημα, για το οποίο έχουν εκδοθεί αντίθετες δικαστικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η υπ’ αριθμόν 822/22 απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι εισπρακτικές, που επικαλούνται νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές έως και 38% και δεν δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες, δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς.

Αντίθετα, ο νόμος του 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης (fund), αλλά με ειδικές προϋποθέσεις ενημέρωσης και φορολογία κατά το ελληνικό Δίκαιο. Δηλαδή ο νόμος του 2015 επιτρέπει στους servicers να γίνονται διάδικοι, αλλά με ελληνική φορολογία, ενώ αυτός του 2003 όχι, αλλά μόνο διαδικαστικές πράξεις διαχείρισης εξωδικαστικά (με ειδικές φοροαπαλλαγές), γεγονός στο οποίο πάτησαν πολλοί δανειολήπτες -μέσω των νομικών εκπροσώπων τους- ζητώντας αναβολή των πλειστηριασμών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα