Ιταλία κατά Λαγκάρντ για τις αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ

Την έντονη αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσε η προαναγγελία από την Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και το ερχόμενο διάστημα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε χθες πως η ΕΚΤ «θα συνεχίσει» τις αυξήσεις των επιτοκίων της στη σύνοδο που θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο για τη νομισματική πολιτική της, ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. «Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις προοπτικές μας, θα συνεχίσουμε τον Ιούλιο την αύξηση των επιτοκίων» δήλωσε με την ευκαιρία ενός φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Στο εγγύς μέλλον είναι απίθανο η Κεντρική Τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με βεβαιότητα πως τα επιτόκια έχουν φτάσει στο υψηλό σημείο τους» πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ με έντονο ύφος. «Δεν νομίζω ότι η απόφαση να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια ακολουθεί την οδό της ανάπτυξης. Κυρίως δεν συμμερίζομαι τις ανακοινώσεις που γίνονται πολύ νωρίτερα, όπως έκανε σήμερα η κυρία Λαγκάρντ» υπογράμμισε ο Ταγιάνι.

«Υποφέρουμε εξαιτίας ενός πληθωρισμού που είναι διαφορετικός από τον αμερικανικό. Οφείλεται στις υψηλές τιμές των πρώτων υλών λόγω του πολέμου. Με την αύξηση, στη φάση αυτή, του κόστους του χρήματος, οι επιχειρήσεις μπορεί να περιέλθουν σε δύσκολη θέση. Με υπερβολικά υψηλά επιτόκια κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε ύφεση» πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Από πέρυσι τον Ιούλιο, όταν άνοιξε από την ΕΚΤ ο κύκλος των αυξήσεων, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 4%, συμπαρασύροντας προς τα πάνω το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα