Πρώτη έξοδος στις αγορές μετά τις εκλογές με 15ετές ομόλογο

Την πρώτη έξοδό του στις αγορές μετά τις πρόσφατες εκλογές θα κάνει το Ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση ενός ομολόγου 15ετούς διάρκειας. Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση κοινοπρακτικού ομολόγου 15ετούς διάρκειας με ωρίμανση τον Ιούλιο 2038. Κύριοι ανάδοχοι ορίστηκαν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα.

Ταυτόχρονα οι ίδιες τράπεζες ανέλαβαν να τρέξουν διαδικασία προσφοράς για την επαναγορά δύο τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πρόκειται για το ομόλογο με επιτόκιο 3,45%, με ημερομηνία λήξης το 2024, κι αυτό με επιτόκιο 3,375%, λήξης το 2025.

Υπενθυμίζεται πως το Ελληνικό Δημόσιο είχε βγει στις αγορές λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τότε ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου, καλύπτοντας έτσι από το πρώτο τρίμηνο του έτους πάνω από το 85% των συνολικών δανειακών αναγκών για το έτος 2023, έπειτα και από τα 3,5 δισ. ευρώ που είχαν αντληθεί από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιανουάριο.

Στην έκδοση ομολόγου στο τέλος Μαρτίου πάνω από το ένα τρίτο της έκδοσης διανεμήθηκε σε Ελληνες επενδυτές, κυρίως σε τράπεζες, ενώ σε ό,τι αφορά την επενδυτική βάση συνολικά, μόλις το 6% διανεμήθηκε σε hedge funds, το 44% σε τράπεζες, το 36% σε διαχειριστές κεφαλαίων και το υπόλοιπο σε συνταξιοδοτικά ταμεία κ.ά.

Το επιτόκιο του νέου 5ετούς είχε διαμορφωθεί στο 3,919%, ελαφρώς χαμηλότερα από το αρχικό επιτόκιο που είχε τεθεί στο 3,97%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα