Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου και οι συμψηφισμοί χρεών

Ακόμα πιο γρήγορα θα γίνουν φέτος οι επιστροφές φόρου και οι συμψηφισμοί με οφειλές, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, γλιτώνοντας τους φορολογουμένους από την αναμονή.

Ο πρώτος κεντρικός συμψηφισμός επιστροφών φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις με οφειλές ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις θα γίνει στις 12 Μαΐου. Πλέον οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία απολύτως κίνηση, καθώς όλα πραγματοποιούνται αυτοματοποιημένα από την Εφορία.

Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες είναι να έχουν καταχωρίσει το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στην ψηφιακή πύλη myAADE. Υπενθυμίζεται πως η Εφορία αναζητά από πέρυσι πάνω από 185.000 φορολογουμένους που δεν έχουν λάβει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται, καθώς δεν έχουν δηλώσει τον τραπεζικό τους λογαριασμό, με αποτέλεσμα στα κρατικά ταμεία να βρίσκονται σχεδόν 60.000.000 ευρώ επιστροφές φόρου.

Ποια είναι η διαδικασία

Ο σχεδιασμός της Φορολογικής Διοίκησης προβλέπει:

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Οσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΔΟΥ/ΚΕΒΕΙΣ.

Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Σημειώνεται ότι μια σειρά επιδόματα που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων δεν συμψηφίζονται: Επίδομα ρεύματος, επίδομα ανεργίας, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, επίδομα παιδιού, επίδομα γέννας. Επίσης, στην περίπτωση που σε ζευγάρι ο σύζυγος λαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό και η σύζυγος πιστωτικό, δεν γίνεται συμψηφισμός.

Σημειώνεται πως φέτος όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό της Εφορίας έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Ιουλίου και η τελευταία στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2025. Η Φορολογική Διοίκηση έχει εξαγγείλει από τώρα παράταση στον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Ιουλίου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για καταβολή διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Αυγούστου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, και μάλιστα ακόμα και με τη δυνατότητα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα