Ψεύδεται πάλι για την ακρίβεια ο υπ. Ανάπτυξης!

Ο Σκρέκας υποστηρίζει ότι οι τιμές των τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι είναι ίδιες ή και χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Τον «αδειάζει» έρευνα τιμών του ΙΝΚΑ

Τη δική του πραγματικότητα για την εικόνα που επικρατεί στην αγορά επιχειρεί να παρουσιάσει ακόμα μία φορά ο Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι οι τιμές των τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι είναι ίδιες ή και χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, άποψή όμως που δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, το φετινό εορταστικό τραπέζι θα είναι ακριβότερο από πέρυσι. Συγκεκριμένα, θα κοστίσει 355,88 ευρώ, έναντι 334,50 πέρυσι, δηλαδή θα είναι ακριβότερο κατά 21 ευρώ (+6%). Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει το 10%, ανάλογα με την ποιότητα των προϊόντων. Το κόστος αυτό έχει υπολογιστεί για ένα τραπέζι 6-8 ατόμων και αφορά το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα.

Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην περσινή, καθώς το τραπέζι του 2023 ήταν ακριβότερο κατά 38 ευρώ σε σχέση με το 2022 (όταν είχε υπολογιστεί στα 296,25 ευρώ). Κάτι που σημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού έχει αυξηθεί κατά 60 ευρώ.

Αναλυτικά, το κόστος του φετινού τραπεζιού, όπως το ανέλυσε το ΙΝΚΑ, διαμορφώνεται ως εξής:

• Αρνί 10 κιλά: 14 ευρώ το κιλό = 140 ευρώ.

• Κοκορέτσι 1,5 κιλά: 21 ευρώ.

• Μαρούλια: 2×0,70 ευρώ = 1,40 ευρώ.

• Κρεμμύδια φρέσκα: 2×0,70 ευρώ = 1,40 ευρώ.

• Aνηθος: 1×0,60 ευρώ = 0,60 ευρώ.

• Ντομάτες 1 κιλό: 2,50 ευρώ.

• Αγγούρια: 2×0,70 ευρώ = 1,40 ευρώ.

• Τζατζίκι 1 κιλό: 3,5 ευρώ το γιαούρτι + 0,70 ευρώ το αγγούρι = 4,20 ευρώ.

• Μαγειρίτσα (1/2 κιλό συκώτι + ζαρζαβατικά): 11 ευρώ.

• Τυρί φέτα 1/2 κιλό: 7 ευρώ.

• Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (17,90 το κιλό): 8,95 ευρώ.

• Ψωμί 1 κιλό: 2,40 ευρώ.

• Αβγά κόκκινα βαμμένα στο σπίτι: 20×0,60 ευρώ = 12 ευρώ + βαφές (1,60×2 ευρώ = 3,20 ευρώ) – σύνολο 15,20 ευρώ.

• Κάρβουνα: 30 ευρώ.

• Κουλούρια στο σπίτι: (1 κιλό αλεύρι 1,75 + βούτυρο γάλακτος 600 γραμμάρια = 10,45 + βανίλιες 0,90 ευρώ + πέντε αβγά × 0,60 ευρώ = 3 ευρώ) – σύνολο 16,10 ευρώ.

• Τσουρέκι 1 κιλό: 19 ευρώ.

• Κρασί χύμα 1 1/2 κιλό: 6,75 ευρώ.

• Δέκα μπίρες των 500 ml: 22 ευρώ. Εξι αναψυκτικά των 330 ml: 4,98 ευρώ.

• Διάφορα φρούτα, όπως μήλα, φράουλες, πορτοκάλια, μπανάνες: 6 ευρώ.

• Αλλα έξοδα, όπως ρεύμα, λάδι, ξίδι, λεμόνια: 18 ευρώ.

Εάν σε αυτά προστεθούν και τα κόστη για τυχόν μετακινήσεις, όπως καύσιμα, διόδια ή εισιτήρια και διαμονή, τότε η επιβάρυνση είναι σαφώς μεγαλύτερη. Ο κ. Σκρέκας, πάντως, θεωρεί ότι οι καταναλωτές θα δουν στα αμνοερίφια τιμές ίδιες και χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Σημείωσε πως υπάρχουν πολλές τιμές στην αγορά, το ζητούμενο όμως για την κυβέρνηση είναι στο «καλάθι του νοικοκυριού» η τιμή στο αρνί να είναι από 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα.

«Στα βασικά προϊόντα, όπως είναι το πασχαλινό τσουρέκι, το αρνί και άλλα πασχαλιάτικα, όλα αυτά, όπως είναι η φέτα και τα λοιπά, φαίνεται -θα το δούμε, βεβαίως, στο “καλάθι του νοικοκυριού”, που θα ανακοινωθεί αύριο (σ.σ.: σήμερα) από την κάθε αλυσίδα σουπερμάρκετ- ότι οι τιμές θα είναι οι ίδιες και, σε κάποιες περιπτώσεις, θα είναι και χαμηλότερες από το περσινό Πάσχα» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα