Κτηματολόγιο: Ουρές ντροπής δίχως τέλος!

Παρά την ψηφιοποίηση, πολίτες και επαγγελματίες κατασκηνώνουν από τα ξημερώματα έξω από το Γραφείο της Αθήνας για να εξυπηρετηθούν

Πριν από έναν μήνα άνοιξε τις πύλες του το οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας, φιλοδοξώντας να μειώσει τη γραφειοκρατία και να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία του κοινού και τις ουρές που διαμορφώνονταν τους τελευταίους μήνες. Προς το παρόν η συγκεκριμένη φιλοδοξία διαψεύδεται στην πράξη. Η εικόνα παραμένει η ίδια, με πολίτες και επαγγελματίες να εγγράφονται σε λίστες προτεραιότητας και να κατασκηνώνουν από τα ξημερώματα έξω από το γραφείο για να εξυπηρετηθούν.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Στήνονται έξω από το κτίριο, γράφοντας τα ονόματά τους σε μια κόλλα χαρτί που βρίσκεται κολλημένη στο τζάμι. Το πρωί υπάλληλος του Κτηματολογίου παίρνει το χαρτί και μοιράζει χαρτάκια προτεραιότητας ανάλογα με τον αριθμό του συμβολαίου τους. Κι όλα αυτά μία εβδομάδα μετά την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας «Ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων από πολίτες και νομικά πρόσωπα» του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλουν ψηφιακά οι ίδιοι τις αιτήσεις καταχώρισης των συμβολαιογραφικών τους πράξεων στο gov.gr.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αν λάβει κανείς υπόψη ότι άνω του 70% των πράξεων καταχώρισης αφορούν συμβόλαια, με τη σωστή συνεργασία των δικηγορικών και συμβολαιογραφικών συλλόγων, η διευκόλυνση για πολίτες και επαγγελματίες, θα είναι πολύ σημαντική.

Επισημαίνει ότι για τους πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν διά ζώσης βρίσκεται σε στάδιο τελικών δοκιμών μια νέα πλατφόρμα που θα δίνει αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά και ο πολίτης θα μπορεί να την παρακολουθήσει από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να απαιτείται αναμονή στην ουρά. Στόχος του υπουργείου και του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι η διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως και η περαιτέρω ενίσχυση και η στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων.

1.335.473 δικαιώματα

Σημειώνεται ότι το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, το 65ο που λειτουργεί ως περιφερειακή υπηρεσία του Κτηματολογίου, εξυπηρετεί συναλλαγές πολιτών που αφορούν 1.335.473 δικαιώματα. Ουσιαστικά μία στις τρεις συναλλαγές γης στη χώρα μας πραγματοποιείται στην Αθήνα. Προς το παρόν το γραφείο στεγάζεται στο παλαιό κτίριο της οδού Αριστοτέλους, μετά το καλοκαίρι όμως η υπηρεσία θα μετεγκατασταθεί σε σύγχρονο κτίριο, προκειμένου να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία της.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., υπογραμμίζοντας πως παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες πολιτών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των συναλλασσομένων να συνεχίζεται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα