Διαχείριση δασών από ιδιώτες με επιδότηση

Πώς θα συνεργάζονται με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς για την αποκομιδή της βιομάζας – Δημιουργείται ειδικό χρηματιστήριο ρύπων

Τον δρόμο για τη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στη διαχείριση των δασών ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Το σχέδιο, που παρουσίασε χθες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους, προβλέπει συμπράξεις συνεταιρισμών με ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται σε κάποιας μορφής αξιοποίηση της βιομάζας, όπως οι εταιρίες επεξεργασία ξύλου, παραγωγής βιοκαυσίμων κ.λπ., για τον καθαρισμό των δασών.

Παράλληλα, δρομολογούνται 500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες, διαχειριστικές και αντιπυρικές μελέτες για όλα τα δάση, εκσυγχρονισμός των υποδομών, αλλά και χρηματιστήριο ρύπων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, με εγγυημένους πόρους, αλλά με ασαφή χρονοδιαγράμματα και πολλά ερωτήματα ως προς το πότε και πώς θα λειτουργήσει. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σήμερα παραγωγική διαχείριση διαθέτει μόλις το 49% των ελληνικών δασών, ενώ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας δεν έχει Δασικούς Συνεταιρισμούς. Για παράδειγμα, σε όλη την Πελοπόννησο υπάρχει ένας Δασικός Συνεταιρισμός (στην Αρκαδία) με 28 δασεργάτες, στην Κρήτη κανένας και στην Αττική δραστηριοποιούνται μόλις 148 δασεργάτες. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρεις αντιπυρικές περίοδοι για να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιδότηση θα προκύπτει από τις εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες, με κριτήριο την προστασία και την ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων. Οσο πιο δύσκολη είναι η απόληψη της βιομάζας και όσο περισσότερο συνεισφέρει στην πρόληψη τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση και θα παρέχεται ετησίως, με βάση τα τιμολόγια πώλησης της απολαμβανόμενης βιομάζας, υπολογίζεται δε σε 150.000.000 ευρώ τον χρόνο στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος (όταν θα υπάρχει διαχείριση σε όλα τα δάση).

Για όλες τις διαδικασίες απόληψης των προϊόντων βιομάζας θα αξιοποιηθούν οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑΣΕ), οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε 293, είτε αυτοτελώς είτε μέσω της υποχρεωτικής συνεργασίας με τη μορφή υβριδικών συνεργατικών σχημάτων εταιριών που διαχειρίζονται και προσθέτουν αξία στην πιστοποιημένη βιομάζα. Στόχος του υπουργείου είναι η πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε εξοπλισμό, που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της απόληψης της βιομάζας.

Οσον αφορά το εμπόριο ρύπων, προβλέπεται η δημιουργία εθελοντικής αγοράς απορροφήσεων CO2, μέσω χρηματιστηρίου, από έργα δάσωσης, αναδάσωσης ή βελτίωσης διαχείρισης δασών. Οι απορροφήσεις CO2 υπολογίζονται με βάση κοινούς κανόνες, που θα θέσει το κράτος -ανάλογα με το είδος του έργου, το είδος βλάστησης και την κλιματική ζώνη- και θα πιστοποιούνται από ειδικά διαπιστευμένες εταιρίες αναγνωρισμένου κύρους.

Ουσιαστικά οι ρυπογόνες βιομηχανίες θα μπορούν να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων και οι πόροι θα κατευθύνονται στην ενίσχυση της προστασίας των δασών. Τέλος, θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται και θα υλοποιούνται οι διαχειριστικές μελέτες, καθώς και όλες οι άλλες εργασίες της δασικής υπηρεσίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα