Βαριά πρόστιμα σε δύο εισπρακτικές!

Σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης, οι εταιρίες ενοχλούσαν συστηματικά με αθέμιτες και προσβλητικές πρακτικές τους δανειολήπτες

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς σε δύο εισπρακτικές εταιρίες που απομυζούν τους δανειολήπτες με χυδαίες και παραπλανητικές πρακτικές. Το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε δύο διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 670.000 ευρώ στην doValue Greece και τη Cepal Hellas για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις και αθέμιτες και προσβλητικές πρακτικές των εκπροσώπων των δύο εταιριών, οι οποίες, σημειωτέον, θησαυρίζουν τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 435.000 ευρώ στην doValue Greece – Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (AEΔΑΔΠ), επειδή:

α) προέβη σε επαναλαμβανόμενες οχλήσεις για ενημέρωση οφειλετών περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε ρύθμιση που τηρούνταν, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη εκ μέρους της εταιρίας επιβεβαίωση αυτών (πρόστιμο ύψους 385.000 ευρώ) και

β) προέβη σε αθέμιτη πρακτική επιδεικνύοντας προσβλητική συμπεριφορά με χρήση καταφανώς προσβλητικών εκφράσεων εναντίον οφειλέτη κατά την ενημέρωσή του περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής (πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ).

Επιπλέον, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 235.000 ευρώ στη Cepal Hellas Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (AEΔΑΔΠ), επειδή:

α) προέβη σε επαναλαμβανόμενες οχλήσεις οφειλέτη περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη εκ μέρους της εταιρίας επιβεβαίωση αυτής, καθώς και σε ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης με έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του οφειλέτη, παρά το γεγονός ότι η οφειλή είχε υποβληθεί σε ρύθμιση βάσει δικαστικής απόφασης, στο πλαίσιο του ν.3869/2010, και τηρούνταν απαρέγκλιτα,

β) προέβη σε αναθέσεις εντολών σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ενημέρωση των οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε δικαστική ρύθμιση και τηρούνταν απαρέγκλιτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη της doValue Greece για το 2022 ανήλθαν σε 58.300.000 ευρώ, ενώ είχαν διαμορφωθεί σε 55.700.000 ευρώ το 2021. Επιπλέον, στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 το υπουργείο Ανάπτυξης είχε επιβάλει πρόστιμο 60.000 ευρώ στην DoValue για την ίδια καταχρηστική πρακτική, δηλαδή επειδή έστειλε εξώδικο σε πελάτη με ρυθμισμένη οφειλή! Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη της Cepal Hellas για το 2022 ανήλθαν σε 26.540.000 ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί καθαρά κέρδη 43.380.000 ευρώ το 2021.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας: «Η παραβίαση της νομοθεσίας και οι απαράδεκτες συμπεριφορές από τις εισπρακτικές εταιρίες δεν γίνονται αποδεκτές. Οι εταιρίες πρέπει να σέβονται τους πολίτες και να τηρούν τη νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία τους. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα