Οδηγός: Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα

Τρεις στους τέσσερις δεν έχουν υποβάλει αίτηση. Ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή η πλατφόρμα. Τα κριτήρια για τη χορήγησή του

Eλάχιστα 24ωρα απομένουν μέχρι να λήξει η προθεσμία αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης ηλεκτρισμού και χιλιάδες νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα τις αιτήσεις τους. Το πιθανότερο σενάριο είναι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι να μη γνωρίζουν αυτή την επιδότηση, ενώ άλλοι φοβούνται πως μετά την εφαρμογή των χρωματιστών τιμολογίων θα πληρώνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς και θα «γυρίσουν» στο πετρέλαιο.

Σημειώνεται πως το ίδιο νοικοκυριό μπορεί να λάβει επιδότηση είτε για πετρέλαιο θέρμανσης είτε για τη θέρμανση με ηλεκτρικό. Μέχρι στιγμής η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχει δεχθεί περίπου 330.000 αιτήσεις, όταν οι υπολογισμοί της κυβέρνησης αναφέρουν ως δυνητικά δικαιούχους 1.200.000 πολίτες, δηλαδή τρεις στους τέσσερις ακόμη δεν έχουν υποβάλει αίτηση.

Η έκτακτη ενίσχυση κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024) στα νοικοκυριά που θα θερμανθούν τον χειμώνα με τη χρήση ηλεκτρικής συσκευής, και χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Για τη χορήγησή της αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν τους ταχυδρομικούς κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι την προσεχή Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, μέσω του myAADE. Κατά την υποβολή του αιτήματος δηλώνουν τον αριθμό παροχής που αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία τους, ενώ θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

1) έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,

2) έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, και

3) έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

β. Ακίνητης περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για άγαμους, υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τα 300.000 ευρώ για έγγαμους, μέρη συμφώνου συμβίωσης και μονογονεϊκές οικογένειες.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα