Στέγη για όλους με κοινωνική αντιπαροχή

Ιδιώτες θα αναλάβουν την κατασκευή κατοικιών για τις ευάλωτες ομάδες σε οικόπεδα του Δημοσίου- Μέχρι το τέλος του έτους ο πρώτος διαγωνισμός

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προχωρήσει ο πρώτος διαγωνισμός για κατασκευή κατοικιών με τη μέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο υπουργός τόνισε ότι με τη μέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής, όπως εφαρμόζεται σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιώτες θα αναλάβουν την κατασκευή κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου για τη στέγαση ευάλωτων νοικοκυριών, ωφελούμενων της ΔΥΠΑ κ.λπ., παράλληλα με την κατασκευή και την εκμετάλλευση εμπορικών χώρων από τους οποίους θα αντλούν έσοδα.

Οι διαγωνισμοί, όπως είπε, θα προχωρήσουν με εκτελεστικό βραχίονα το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει η μονάδα ωρίμανσης έργων του Ταμείου, και η πρώτη προκήρυξη θα γίνει μέσα στη χρονιά. «Δεν πρόκειται για τις παλιές εργατικές κατοικίες, αλλά για σύγχρονα διαμερίσματα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα» υπογράμμισε ο υπουργός μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση στο συνέδριο «Real Estate και ελληνική οικονομία – Νέοι δρόμοι, προοπτικές και ευκαιρίες». Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας «Σπίτι μου» για την παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πέρα απ’ αυτό, το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωρά σε ενίσχυση των κινήτρων που προβλέπει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», το οποίο δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές επενδύσεις.

«Για το πρόβλημα της στέγης σίγουρα χρειάζεται συνολική ματιά και όχι μονόπλευρη εξέταση των πραγμάτων. Η λύση για να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία είναι η αύξηση της προσφοράς» είπε ο κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο τρίμηνο του έτους η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 42% ως προς τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 38,3% στην επιφάνεια και κατά 25% σε όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Πρόκειται, όπως είπε, για μία πολύ σημαντική αύξηση, χαρακτηρίζοντας την καταρχήν θετικό νέο για την αύξηση της προσφοράς ακινήτων, αλλά και καλή εξέλιξη για την οικονομία.

Σε σχέση με την απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης των επενδύσεων ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα -ειδικά για τις στρατηγικές επενδύσεις υπάρχει ειδική «fast track» αδειοδότηση-, αλλά η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο και συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω απλούστευση στο πλαίσιο του Συντάγματος. Οσον αφορά τον τομέα της φορολογίας, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επανέλαβε πως οι κινήσεις πρέπει να γίνονται προσεκτικά και με γνώμονα τη δημοσιονομική ισορροπία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα