Χάνουν την έκπτωση 5% επί των ενοικίων όσοι δεν πληρώνονται ηλεκτρονικά
Την τιμωρία των ιδιοκτητών με αποστέρησή τους από τη νόμιμη έκπτωση 5% επί των ενοικίων, εξαιτίας της ασυνέπειας των ενοικιαστών τους να τους καταβάλουν όλα τα μισθώματα τραπεζικά και στην ώρα τους, προβλέπει το άρθρο στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον τελωνειακό Κώδικα, με το οποίο επεκτείνεται από 1.1.2026 και στα μισθώματα κατοικιών η υποχρεωτική πληρωμή τους αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), είναι ότι η ποινή επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη, ακόμα κι όταν δεν έχει ευθύνη για τη μη τήρηση της διάταξης. Η νέα ρύθμιση υποτίθεται ότι στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας, ωστόσο στην πράξη παγιδεύει τους εκμισθωτές σε ποινές για παραλείψεις τρίτων.
Οπως επισημαίνει, με τη νέα διάταξη θα ελέγχεται από το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ αν και τα 12 ενοίκια κάθε έτους καταβλήθηκαν ηλεκτρονικά από τον τραπεζικό λογαριασμό του ενοικιαστή στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Κάθε μη κανονική και έγκαιρη μηνιαία καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεων του ενοικιαστή θα οδηγεί σε αυτόματη προσαύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του ιδιοκτήτη του, σε ένα ανέλπιστο φορολογικό μέτρο, πραγματικό ετήσιο «χαράτσι» σε βάρος τους, όπως προκύπτει από τις παρακάτω περιπτώσεις χαρακτηριστικά παραδείγματα:
• 1ο παράδειγμα: Ο μισθωτής αρνείται κατηγορηματικά να καταβάλει τραπεζικά τα μισθώματα, είτε διότι δεν πληροί το περιουσιακό ή εισοδηματικό κριτήριο της επιστροφής ενοικίου είτε διότι το μίσθωμα υπερβαίνει το όριο των 800 € και συνεπώς δεν δικαιούται επιστροφή ενοικίου, οπότε δεν τον ενδιαφέρει το θέμα ή διότι δεν θέλει να φαίνονται οι κινήσεις του στο τραπεζικό σύστημα κ.λπ. Ο ιδιοκτήτης όμως δεν θα έχει κανέναν άμεσο και πρακτικό τρόπο να τον υποχρεώσει σε τραπεζική καταβολή τους, είτε το προβλέπει ο νέος νόμος είτε ακόμη και το μισθωτήριο συμφωνητικό. Αποτέλεσμα: Ο ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να εισπράξει τα ενοίκια, αλλά, αν τελικά τα δεχτεί, γιατί τα έχει ανάγκη, θα τιμωρηθεί κιόλας, αφού θα στερηθεί την έκπτωση του 5%!
• 2ο παράδειγμα: Ο μισθωτής καταβάλλει τραπεζικά τα μισθώματα, αλλά πάντοτε με καθυστέρηση 1-2 μηνών. Δηλαδή καταβάλλει, π.χ., τα μισθώματα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου κατά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Συνηθισμένο φαινόμενο, για το οποίο ο ιδιοκτήτης δείχνει κατανόηση, όχι όμως και το σύστημα, το οποίο, «βλέποντας» μόνο τα μισθώματα 10 μηνών, θα θεωρεί ότι ο ιδιοκτήτης εισέπραξε τα υπόλοιπα δύο μισθώματα «στο χέρι» και θα τον τιμωρήσει με απώλεια της έκπτωσης του 5%!
• 3ο παράδειγμα: Ο μισθωτής καταβάλλει τα μισθώματα με καθυστέρηση, με δόσεις, σε άτακτες ημερομηνίες και ποσά, συχνά μαζί και με καταβολές κοινοχρήστων. Ακόμη πιο συνηθισμένο φαινόμενο, στο τέλος οι ενδιαφερόμενοι βρίσκουν μεν άκρη μεταξύ τους, το σύστημα όμως και εδώ δεν θα μπορεί να ταυτοποιήσει τις τραπεζικές πληρωμές και ο ιδιοκτήτης θα τιμωρείται και εδώ
με απώλεια της έκπτωσης του 5%!
• 4ο παράδειγμα: Ο μισθωτής καταβάλλει τα μισθώματα κανονικά προς εξουσιοδοτημένο επαγγελματικό γραφείο είσπραξης ενοικίων ή προς επιχείρηση διαχείρισης ακινήτων ή προς το δικηγόρο ή συγγενικό πρόσωπο του εκμισθωτή, γιατί ο ίδιος είναι κάτοικος περιφέρειας ή εξωτερικού, όπως δεκάδες χιλιάδες άλλοι, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Το σύστημα όμως και εδώ δεν θα «βλέπει» τις τραπεζικές καταβολές σε λογαριασμό του ιδιοκτήτη και θα τον τιμωρεί με απώλεια του 5%.