Σοβαρές ενστάσεις για τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διατυπώνουν επιστήμονες και φορείς, τονίζοντας ότι πολλές από τις διατάξεις θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που σχεδιάζεται να επιλύσουν.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών σημειώνει πως το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ υιοθετεί μια μονοδιάστατη προσέγγιση που προτεραιοποιεί τις μεγάλης κλίμακας βιομηχανικές ΑΠΕ.
Ταυτόχρονα, είναι σε αρκετά σημεία του παραπλανητικό, καθώς οι προβλέψεις του υπολείπονται επαρκούς τεκμηρίωσης, κρύβουν παγίδες, ή αφήνουν «παράθυρα» για να συνεχιστούν υφιστάμενες προβληματικές πολιτικές. Ερχεται, μάλιστα, σε μια συγκυρία όπου έχουν ήδη παγιωθεί τετελεσμένα μέσω της εφαρμογής των υφιστάμενων πολιτικών, τα οποία διευρύνονται περαιτέρω με τις μεταβατικές διατάξεις του εν λόγω σχεδίου ΚΥΑ.
Υποστηρίζουν ότι η παράλληλη προώθηση σχεδιασμών, που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητοι μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας εθνικού επιπέδου σχεδιασμός, επιβεβαιώνει, ξανά, τον ελλειμματικό συντονισμό στο σύστημα του χωρικού σχεδιασμού. Το έλλειμμα αυτό καθίσταται εντονότερο, αν λάβουμε υπόψη ότι ο τοπικός πολεοδομικός σχεδιασμός βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο εκπόνησης.
Πέρα από αυτό, ο ΣΕΠΟΧ θεωρεί ότι η κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου θα όφειλε να προσεγγίζεται όχι στο επίπεδο της δημοτικής ενότητας, αλλά σε ευρύτερες γεωγραφικές/διοικητικές ενότητες -τουλάχιστον για τον ηπειρωτικό χώρο-, συνδεόμενη με τις περιφέρειες και τον χωροταξικό σχεδιασμό περιφερειακού επιπέδου, σε μια κατεύθυνση κατά το δυνατόν ισόρροπης κατανομής και συνεισφοράς στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Αντ’ αυτού, η ποσοστικοποίηση των εκτάσεων των δημοτικών ενοτήτων περιορίζει και περιπλέκει την εγκατάσταση ΑΠΕ στο τοπικό επίπεδο.
«Το σχέδιο ΚΥΑ εμπεριέχει μια σειρά από παρεκκλίσεις που καταστρατηγούν τις κανονιστικές διατάξεις που το ίδιο θέτει, ανοίγοντας πολύ μεγάλα “παράθυρα”. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις προβλέψεις για τον υποκείμενο πολεοδομικό σχεδιασμό που επιτρέπουν για τις αιολικές εγκαταστάσεις παρεκκλίσεις από το ΕΧΠ-ΑΠΕ με δυνατότητες αύξησης των ποσοστών κάλυψης κατά 30% ή και 50% ανά ΟΤΑ και τον δυνάμει τριπλασιασμό (!) των ποσοστών κάλυψης ανά ΟΤΑ» αναφέρει ο Σύλλογος.
Για δομικές αντιφάσεις, νομοτεχνική προχειρότητα και κίνδυνο επενδυτικού «παγώματος» από το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό έκαναν λόγο επιστήμονες και φορείς, συμμετέχοντας σε ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών. Υπογράμμισαν ότι το κείμενο εμφανίζει εικόνα αποσπασματικής συγγραφής με κραυγαλέα λάθη στις παραπομπές μεταξύ άρθρων (π.χ., λανθασμένες αναφορές για την κατηγοριοποίηση των περιοχών και ανύπαρκτες παραγράφους), ενώ εισάγει ασαφείς όρους χωρίς ορισμό, όπως τα «Σχέδια Branding».
Το πιο επικίνδυνο σημείο εντοπίζεται στη μεταβατική περίοδο για τον Τοπικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ), όπου η διατύπωση αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για αναδρομική ανατροπή υφιστάμενων σχεδίων, προκαλώντας ερμηνευτικό χάος. Παράλληλα, ενώ το σχέδιο ορθά εισάγει τον διαχωρισμό της χώρας σε 5 ζώνες τουριστικής πίεσης, αυτοακυρώνεται, επιβάλλοντας οριζόντιους «κόφτες».
