Ακόμα δύο απλές και εύκολες συνταγές από την αγιορείτικη κουζίνα γι’ αυτήν την περίοδο της νηστείας
Δύο νηστίσιμες, απλές συνταγές για την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων, που ήδη διανύουμε, παρουσιάζουμε σήμερα. Η σπανακόπιτα είναι ένα εύκολο, νόστιμο και παραδοσιακό πιάτο, που συνηθίζουν να φτιάχνουν οι μοναχοί. Σε αυτήν τη συνταγή η σπανακόπιτα είναι νηστίσιμη, καθώς δεν περιλαμβάνει βούτυρο, τυρί ή αβγά. Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Καλογηρική μαγειρική και ζαχαροπλαστική».
Ενα ακόμα απλό και εύκολο πιάτο που ετοιμάζουν οι μοναχοί στην κουζίνα του μοναστηριού είναι οι βραστές πατάτες, που τις κάνουν πουρέ, ένα θρεπτικό πιάτο, το οποίο όλοι μπορούν να φτιάξουν. Και αυτή η αγιορείτικη συνταγή είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο «Καλογηρική μαγειρική και ζαχαροπλαστική».
Για τη νηστίσιμη σπανακόπιτα τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι: 10 φύλλα κρούστας, 2 κιλά σπανάκι, 1 ματσάκι άνηθο, 4-5 κρεμμύδια, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο σιμιγδάλι ή φρυγανιά (για τα υγρά).
Εκτέλεση: Πλένουμε καλά το σπανάκι και το ψιλοκόβουμε. Αλατίζουμε. Επειτα από λίγο το στύβουμε καλά. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια, και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε το ταψί με λάδι. Στρώνουμε τα πρώτα πέντε φύλλα. Τα λαδώνουμε ένα ένα. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε. Μετά βάζουμε τα άλλα πέντε φύλλα και τα λαδώνουμε ένα ένα.
Τυλίγουμε γύρω γύρω στο ταψί τις άκρες, αφού ανασηκώσουμε λίγο την πίτα και με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα φύλλα μέχρι κάτω κρατώντας τα με το άλλο χέρι. Πασπαλίζουμε με λίγο κρύο νερό τα φύλλα για να μην κολλήσουν. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Οταν στρώσουμε τα πέντε πρώτα φύλλα, δεν τα τεντώνουμε τελείως, αλλά τα αφήνουμε με πτυχές. Ο χρόνος μαγειρέματος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, γι’ αυτό πρέπει να ελέγχουμε τακτικά την πίτα μας.

Για τον αλάδωτο πουρέ πατάτας θα χρειαστούμε τα εξής: 1 κιλό πατάτες, 2-3 κ.σ. φυτικό γάλα, 3 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, ρίγανη (για γαρνίρισμα). Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Την ίδια στιγμή βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει. Οταν βράσει, βάζουμε τις πατάτες. Οταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε σε ένα μπολ. Τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ ή απλά τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Λίγο λίγο ρίχνουμε το φυτικό γάλα, μέχρι να έχει κρεμώδη υφή ο πουρές μας. Ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε τον πουρέ σε ένα πιάτο και γαρνίρουμε με λίγη ρίγανη. Μπορούμε να κάνουμε πουρέ και με ταχίνι. Οταν είναι έτοιμος ο πουρές, διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό μια κουταλιά της σούπας ταχίνι και το ανακατεύουμε με τον πουρέ. Η ποσότητα για το γάλα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πόσο αραιό θέλουμε τον πουρέ.
Πηγή: monasticrepublic.com



