Τι τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, Πρωτοχρονιά, την κατά Σάρκα Περιτομή του Κυρίου Ιησού Χριστού, γεγονός με ιδιαίτερο θεολογικό βάρος, καθώς υπογραμμίζει την πλήρη ανθρώπινη φύση του Χριστού και την υπακοή Του στον Μωσαϊκό Νόμο. Η εορτή αυτή αναδεικνύει ότι ο Χριστός προσλαμβάνει ολόκληρη την ανθρώπινη εμπειρία, εγκαινιάζοντας τη νέα πνευματική διαθήκη της σωτηρίας.
Κεντρική μορφή της ημέρας είναι επίσης ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας Καππαδοκίας και ένας από τους σημαντικότερους Πατέρες της Εκκλησίας. Υπήρξε σπουδαίος θεολόγος, υπερασπιστής της Ορθοδοξίας, συγγραφέας και κοινωνικός μεταρρυθμιστής. Το εκτεταμένο φιλανθρωπικό του έργο, με κορυφαίο παράδειγμα τη «Βασιλειάδα», τον καθιέρωσε ως διαχρονικό πρότυπο χριστιανικής αγάπης και κοινωνικής ευθύνης. Η μνήμη του συνδέεται άρρηκτα με την έναρξη του νέου έτους και την ευλογία της βασιλόπιτας.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα τιμώνται ακόμη:
- Η Οσία Εμμελεία, μητέρα του Αγίου Βασιλείου, πρότυπο χριστιανικής μητρότητας και ευσέβειας, η οποία ανέθρεψε οικογένεια αγίων.
- Ο Άγιος Τηλέμαχος ο Μάρτυρας, που θυσίασε τη ζωή του καταγγέλλοντας τη βία των μονομαχιών, αποτελώντας σύμβολο ειρήνης και ανθρωπισμού.
Η Πρωτοχρονιά του 2026 δεν σηματοδοτεί μόνο την αλλαγή του ημερολογίου, αλλά και ένα κάλεσμα για νέο ξεκίνημα με πίστη, σύνεση και έμπρακτη αγάπη.
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
Σήμερα γιορτάζουν:
- Βασίλειος, Βασίλης, Βάσος, Βασιλική, Βάσω, Βασιλεία, Βάσια, Βίκυ
- Εμμελεία
- Τηλέμαχος


