Εισβολή των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ

Έβγαλαν το «Barbaros» σε περιοχή που δέσμευσαν με παράνομη NAVTEX, παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Aποφασισμένη να βάλει «φωτιά» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο μοιάζει να είναι περισσότερο από ποτέ η Άγκυρα, οδηγούμενη από τον άκρατο νεοοθωμανικό επεκτατισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δεν λογαριάζει τίποτα και κανέναν.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros», συνοδευόμενο από ένα πολεμικό πλοίο και ακόμη ένα σκάφος υποστήριξης, εισήλθε λοιπόν από τα ξημερώματα της Πέμπτης στην περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με παράνομη NAVTEX, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παραβιάζοντας ουσιαστικά την εθνική κυριαρχία μιας χώρας κράτους-μέλους της Ε.Ε. Κατά τη NAVTEX που εξέδωσε η γειτονική μας χώρα, η περιοχή αυτή βρίσκεται νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ. Κατά τη συνήθη πρακτική, βέβαια, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε αμέσως μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX πριν από δύο μέρες anti-NAVTEX, η οποία χαρακτηρίζει την τουρκική NAVTEX παράνομη και αναφέρει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros» κινούνταν ανοιχτά της Κύπρου, το Anadolu μετέδιδε δήλωση του Ερντογάν, που προκαλώντας τόνιζε ότι «δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί». Συγχρόνως και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνιζε ότι «είναι δικαίωμα της Αγκυρας οι γεωτρήσεις στην περιοχή».
Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, χθες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα (χθες) μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συζήτηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και διήρκεσε πέραν των 45 λεπτών». Στη διάρκειά της ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πούτιν για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η Ρωσία τάσσεται πάντοτε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Υποσχέθηκε δε πως θα παρέμβει προς τον Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί πως την Κύπρο θα επισκεφθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων.

Χλιαρή αντίδραση από την Κομισιόν, που είδε ως «αρνητική εξέλιξη» τη νέα πρόκληση του Ερντογάν

Η παγιωμένη πλέον ευρωπαϊκή δειλία απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα αποτυπώθηκε ακόμη μία φορά χθες μέσα από την απολύτως απαράδεκτη δήλωση που έκανε με φόντο την εισβολή του «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο. Δήλωση που συγχρόνως αποκάλυψε ότι, όταν οι Βρυξέλλες πρόκειται να τοποθετηθούν απέναντι στην Τουρκία, τότε απλώς συμπεριφέρονται σαν να διαχωρίζουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε κράτη-μέλη δύο ταχυτήτων.

«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε λοιπόν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων την «έκδοση νέας NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου», όταν ρωτήθηκε σχετικά κι ενώ γνωρίζει ότι οι κινήσεις αυτές της Αγκυρας αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας κράτους-μέλους της Ε.Ε. Επιχειρώντας ωστόσο ανεπιτυχώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Στάνο τόνισε ότι «επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.» και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».

Ταυτόχρονα και οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να έχουν καμιά διάθεση να… στενοχωρήσουν τον Ερντογάν, αρκούμενες και αυτές σε τυπικές, χλιαρές δηλώσεις που κινούνται στο όριο των εκκλήσεων προς την Άγκυρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις» δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα