Ακραία πρόκληση Ερντογάν με «Αττίλα» στην Αμμόχωστο

Ανοίγει το παραλιακό μέτωπο για να στηρίξει τον εκλεκτό του Τατάρ. Άφαντος ο Κυριάκος!

Την ώρα που ο Ερντογάν διερρήγνυε τα ιμάτιά του πως η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να λυθούν μέσω διαλόγου τα ζητήματα με την Ελλάδα, η Αγκυρα προχωρούσε ήδη στην υπέρτατη πρόκληση: την «προσάρτηση» της Αμμοχώστου. Μια κίνηση που προκάλεσε μεν έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία, υποτονικές δε από την Ελλάδα και ακόμη ένα ευχολόγιο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο επικρατούσε έντονη κινητικότητα και ανησυχία εξαιτίας της φημολογίας ότι η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου (Βαρώσια), φημολογία η οποία επιβεβαιώθηκε χθες από τη σχετική ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του λεγόμενου «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ· μια κίνηση επικοινωνιακού περιεχομένου εν όψει των «εκλογών» στα Κατεχόμενα, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή. H Αγκυρα ξεκάθαρα επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να δώσει ώθηση στον εκλεκτό της Τατάρ και γι’ αυτόν τον λόγο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου προγραμματίζεται για την Πέμπτη.

Οι αντιδράσεις στην Κύπρο ήταν σφοδρές, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να συγκαλεί χθες το βράδυ το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις. Μετά τη λήξη του, ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε άκρως απαράδεκτη την κατάσταση, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο σημειώνεται ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και την καλεί να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα.

Σύμφωνα, πάντως, με ΜΜΕ της Κύπρου, η κυπριακή κυβέρνηση ανέμενε τη συγκεκριμένη κίνηση, εξ ου και τα τελευταία 24ωρα υπήρξε πλήθος διπλωματικών κινήσεων προς όλους τους θεσμούς, ενώ ενημερώθηκαν τόσο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δόθηκε non paper στο οποίο σημειωνόταν ότι εάν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση με μια υποτονική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να συνδέσει τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο με την εξέλιξη των «διερευνητικών επαφών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και απλώς «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την τουρκική κίνηση».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η απόφαση της Τουρκίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και πως η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστουδουλίδη.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, συνεχίζοντας την ήπια αντιμετώπιση της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Ε.Ε. ανησυχεί βαθιά για τις χθεσινές ανακοινώσεις και εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια και τόνισε ότι η Ε.Ε. θα βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη και θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτές οι εξελίξεις θα προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, συμπληρώνοντας ότι αυτό που επείγει τώρα είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών.

Την αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στην Κύπρο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών συνέστησε ο γ.γ. του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνεται ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια «παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Αντιδράσεις προκάλεσε, όμως, η απόφαση της Τουρκίας και στα Κατεχόμενα, καθώς ο πρωθυπουργός τους Μουσταφά Ακιντζί τη χαρακτήρισε «ντροπή για τη δημοκρατία». «Είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το ζήτημα του Βαρωσιού με τρόπο που θα συμβάλει στη λύση» είπε. «Εχω το καθήκον να δηλώσω ότι είναι μεγάλο λάθος, λίγο πριν από τις εκλογές μας, η ξεκάθαρη μετατροπή σε εκλογικό υλικό ενός σημαντικού θέματος όπως αυτό» πρόσθεσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα