Με προκλητική φιέστα ο Ερντογάν άνοιξε την Αμμόχωστο!

Στα Βαρώσια, με σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, εισήλθε χθες ο εκλεκτός της Αγκυρας Ερσίν Τατάρ

Με μια φιέστα ντροπής, στις 4 χθες το απόγευμα, εισήλθε στα Βαρώσια ο εκλεκτός της Αγκυρας, Ερσίν Τατάρ. Ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος» στις εκλογές της Κυριακής έφτασε στο σημείο διέλευσης των Βαρωσίων, που το είχαν ανοίξει νωρίτερα άνδρες των κατοχικών δυνάμεων, συνοδεία υψηλόβαθμων στελεχών της τουρκοκυπριακής Δεξιάς.

Δεκάδες Τουρκοκύπριοι έσπευσαν στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου -κρατώντας τουρκικές και τουρκοκυπριακές σημαίες- για τη γιορτή που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι, αλλά αναβλήθηκε, καθώς το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους απαγόρευσε την τελετή, ενημερώνοντας σχετικά τη «γενική διεύθυνση αστυνομίας» και τον «δήμο» Αμμοχώστου. Ο Τατάρ έφτασε στην περιφραγμένη πόλη και περπάτησε μέχρι το παραλιακό μέτωπο, ακολουθούμενος φυσικά από τουρκικά ΜΜΕ.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ακόμη δεν άνοιξε το παραλιακό μέτωπο και στην περιοχή έσπευσαν Τουρκοκύπριοι κτηματομεσίτες, προφανώς για να… τσεκάρουν το «φιλέτο» της περίκλειστης πόλης.

Πάντως, πολίτες της Αμμοχώστου προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την έκνομη ενέργεια της Τουρκίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου, η φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ προκαλεί το αίσθημα των Αμμοχωστιανών και ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς καταδίκασαν ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχοι, ενώ το ζήτημα θα θέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θεωρώ την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος έκνομη και κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος πρόσθεσε πως «οι εταίροι μας στην Ε.Ε. θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο κ. Ερντογάν δεν συνετίζεται με παρακλήσεις».

Αντιδράσεις για τη φαιδρή φιέστα ξεσηκώθηκαν και στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον επικεφαλής της, Γερμανό ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ, να καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να επιστρέψει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους, υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ! Τέλος, αναφορικά με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο δήλωσε πως η Ενωση παρακολουθεί προσεκτικά τις τουρκικές ενέργειες και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Αντίδραση-αγγαρεία από Κυριάκο, έπειτα από τον σάλο

Μετά την αρχική -ανύπαρκτη ουσιαστικά- αντίδραση για τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια και τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν, η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί, έστω υποτυπωδώς, με το θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζήτησε για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και στα Βαρώσια, και οι δυο τους επανέλαβαν ότι ο πλήρης σεβασμός αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει απαραίτητος και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η Τουρκία «οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα». Στη συνέχεια, πάντως, αναφορικά με ενδεχόμενες κυρώσεις, ουσιαστικά ομολόγησε ότι η παραπάνω πρωτοβουλία θα είναι για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.

Έτσι, σε ερώτηση για το αν θα τεθεί ζήτημα ενεργοποίησης κυρώσεων, απάντησε: «Έχει δοθεί, όπως ξέρετε, ένα χρονικό ορόσημο -ο Δεκέμβριος του τρέχοντος έτους-, στο οποίο θα κριθεί η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας στο μεσοδιάστημα, για να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση την επιβολή κυρώσεων, αν αυτός είναι ο τρόπος που θα αναγκάσει την Τουρκία να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επομένως, αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα».

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Ρώμη όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συζήτησαν την πρόσφατη παράνομη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων. Του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη της Ελλάδας, και τόνισε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση τόσο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και της διεθνούς νομιμότητας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα