Το «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Βυθίστε το!

Για πόσο η κυβέρνηση θα ανέχεται τους εξευτελισμούς του Ερντογάν δηλώνοντας ότι θα απευθυνθεί πάλι στους δήθεν συμμάχους μας;

Στον ρυθμό του Ερντογάν χορεύει η ελληνική κυβέρνηση, που χάνεται στις αυταπάτες των ανύπαρκτων συμμαχιών και… ονειρεύεται διάλογο με τους Τούρκους, την ώρα που το «Oruc Reis» βρίσκεται ανοιχτά του Καστελόριζου. Νέα πρόκληση από τους Τούρκους, νέα βήματα προς τα πίσω από την Ελλάδα. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Το «Oruc Reis» πλέει με ταχύτητα κάτω των 10 κόμβων και με τη συνοδεία έξι πλοίων του τουρκικού πολεμικού από χθες το απόγευμα πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πλέει στα διεθνή ύδατα, στα όρια της NAVTEX που έχουν εκδώσει οι Τούρκοι, η οποία φτάνει μέχρι τα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Εκεί κατευθύνεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Τα όρια της τουρκικής NAVTEX εκτείνονται σε απόσταση κοντά στα 6 ναυτικά μίλια, δηλαδή σε δυνητικά χωρικά ύδατα της χώρας μας, τα οποία δικαιούμαστε με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να τα επεκτείνουμε από τα 6 στα 12 ν.μ. Αρα το «Oruc Reis» δεν θα πλεύσει απλώς στα ύδατα πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η απάντηση της Ελλάδας κινείται στα όρια της χλιαρότητας, που μας έχει συνηθίσει, και του επικίνδυνου ενδοτισμού. Δηλώνουν και πάλι ότι θα απευθυνθούν στους… συμμάχους μας, στην Ε.Ε., για να καταγγείλουν την τουρκική επιθετικότητα. Και ενώ η ανάγκη μιας σθεναρής αποτρεπτικής απάντησης είναι πλέον επιτακτική, το ενδιαφέρον προς το παρόν περιορίζεται στο μέχρι πού θα φτάσουν με αυτή την τακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση οι Τούρκοι…

Για περισσότερο από έναν μήνα το «Oruc Reis», το καλοκαίρι, διεξήγε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και παραβίαζε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, και η Ελλάδα «απειλούσε» με «κυρώσεις που θα δάγκωναν» τους Τούρκους. Οι Τούρκοι απέσυραν το ερευνητικό τους για συντήρηση, οι κυρώσεις παραπέμφθηκαν στις καλένδες, συμφωνήσαμε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και συρθήκαμε σε συμφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Κι εκεί που όλα ήταν έτοιμα για να αρχίσουν οι διερευνητικές, η συντήρηση του «Oruc Reis» τελείωσε, όπως ανακοίνωσε η Αγκυρα, και το πλοίο συνεχίζει τις έρευνες από εκεί που τις είχε αφήσει. Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας; «Η στρατηγική μας δεν αλλάζει, οι διερευνητικές επαφές είναι μέσα στη στρατηγική μας, περιμένουμε την Τουρκία να δούμε πώς θα κινηθεί. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής».

Τουλάχιστον η πρώτη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη νέα πρόκληση των Τούρκων έκανε λόγο για μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης. Μέχρις εκεί όμως, γιατί στη συνέχεια καταφεύγουν στις γνωστές κορόνες για παραβίαση από την Αγκυρα του Διεθνούς Δικαίου. Είναι γνωστές σε όλους η τακτική της Τουρκίας και η αναξιοπιστία της, αλλά, όπως φαίνεται, οι σύμμαχοί μας και κυρίως η Γερμανία, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, θεωρούν ότι, εφόσον ο Ερντογάν εξακολουθεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, τότε μπορεί να συμπεριφέρεται σαν… άτακτο παιδί.

Ακόμα μία φορά η ελληνική κυβέρνηση καταφεύγει σε ευχές και στον φόβο ενός «μπαμπούλα», της Ε.Ε., η οποία δείχνει τουλάχιστον… δυσανεξία στα ελληνικά συμφέροντα και στηρίζει απροκάλυπτα τον Ερντογάν, τον οποίο θεωρεί προνομιακό συνομιλητή.

Αποδεικνύεται και από τις πρώτες δηλώσεις του εκπροσώπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο οποίος χαρακτήρισε λυπηρό και όχι συνετό βήμα τη νέα NAVTEX της Τουρκίας στη «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή». Για τον κ. Ζάιμπερτ η περιοχή, το Καστελόριζο εννοεί, είναι διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Απάντηση σε αυτή την αποστροφή του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου δεν υπήρξε από την ελληνική πλευρά.

Αιχμηρή κριτική των κομμάτων στην τακτική του Μητσοτάκη που απέτυχε!

Θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση προκαλεί η νέα τουρκική NAVTEX. Με αιχμηρές ανακοινώσεις, τα πολιτικά κόμματα κάνουν λόγο για ηχηρή διάψευση των καθησυχαστικών κυβερνητικών ισχυρισμών και ζητούν επιτακτικά να εξηγήσει ο πρωθυπουργός στους πολίτες πώς προτίθεται να αντιδράσει.

«Ο κ Μητσοτάκης, που πανηγύριζε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δήθεν έδωσε “το μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή” και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ανέδειξε την απόλυτη αποτυχία του να κατοχυρώσει οποιονδήποτε μηχανισμό κυρώσεων ή έστω τη λίστα Μπορέλ, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια μέτρα θα λάβει η Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία τώρα που με νέα παράνομη NAVTEX ανακοινώνει έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο» αναφέρει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή καλεί τον πρωθυπουργό «να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν η περιοχή της NAVTEX αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αναφέρει σαφώς το ΥΠΕΞ, ή “περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα”, όπως ανέφερε στο άρθρο του στα διεθνή ΜΜΕ».

Το φιλοκυβερνητικό ΚΙΝ.ΑΛ. τονίζει ότι «η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν μπορούν να αποδεχθούν εκβιασμούς και μονομερείς ενέργειες» από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής «όχι μόνο δεν τη συνέτισε, αλλά την αποθράσυνε».

«Η νέα τουρκική NAVTEX αποτελεί την πιο πανηγυρική διάψευση του κυβερνητικού εφησυχασμού ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η επίσκεψη Πομπέο – Στόλτενμπεργκ στην Ελλάδα και η ενεργοποίηση του νατοϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων θα έβαζαν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Η Ελληνική Λύση, σημειώνει ο Κυρ. Βελόπουλος, «είχε προειδοποιήσει ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση ανοίγουν την “κερκόπορτα” για την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ του Καστελόριζου. “Μερική επήρεια”, “μερική εξωτερική πολιτική” από μια κυβέρνηση που κυβερνά “μερικώς”. Η μοναδική απάντηση που θα εξασφαλίσει τα εθνικά μας δίκαια και την ειρήνη μακροπρόθεσμα είναι η νηοψία και κατάσχεση στο “Oruc Reis” και η βύθιση των πολεμικών που θα παραβιάσουν την ελληνική κυριαρχία».

Αντιδράστε επιτέλους!

Η χώρα παίζει διαρκώς άμυνα, αλλά τρώει το ένα γκολ μετά το άλλο. «Είναι η τακτική της σύνεσης και της λογικής» μας λένε. Και πού μας οδήγησε λοιπόν αυτή η συνεχής υποχωρητική στάση; Τι κερδίσαμε; Απολύτως τίποτα, ούτε καν την υποστήριξη των υποτιθέμενων συμμάχων μας. Μάλλον ο περίγελός τους γίναμε. Κανείς δεν φαίνεται να μας σέβεται. Ακούμε μόνο κούφια λόγια συμπαράστασης, αλλά από πράξεις μηδέν εις το πηλίκον.

Θα σώσουμε επιτέλους όση αξιοπρέπεια μας απέμεινε; Θα αντιδράσουμε; Θα σηκώσουμε κι εμείς το πιστόλι για να το βάλουμε στο τραπέζι; Στο πρόσφατο παρελθόν προασπίσαμε τα εθνικά συμφέροντα μόνο όταν απειλήσαμε τους Τούρκους. Ακόμα το μνημονεύουμε… Αντίθετα, όταν πράξαμε όσα μας διέτασσαν οι ξένοι, ηττηθήκαμε και παραχωρήσαμε κυριαρχία γκριζάροντας δικά μας εδάφη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ότι δεν ψάχνει για καβγά και ότι είναι έτοιμος για διάλογο. Χειρότερη στιγμή δεν θα μπορούσε να βρει για να στείλει τέτοιο μήνυμα… Η τακτική του καλού παιδιού και του προβλέψιμου συμμάχου απέτυχε. Ηρθε η ώρα των δύσκολων αποφάσεων. Πόλεμο κανείς δεν θέλει. Η απειλή του πολέμου όμως είναι πλέον η μόνη λύση. Αλλιώς θα μας πάρουν φαλάγγι κι εμείς θα φωνάζουμε ότι δεν θέλουμε καβγά…

Δ. Ριζούλης

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα