Σε παράκρουση! Ευθείες απειλές πολέμου από τον «σουλτάνο»

«Θα δώσουμε στην Ελλάδα την απάντηση που της αξίζει». Ο Τσαβούσογλου με non paper στον ΟΗΕ μάς εγκαλεί για… κλιμάκωση

Ευθείες απειλές πολέμου εξαπέλυσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δείχνει όλο και πιο αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί και να κλιμακώσει την ένταση στο… μη παρέκει, στάση που αναμφίβολα σχετίζεται με το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι διστάζουν προκλητικά -και ύποπτα- να αναλάβουν δράση εναντίον των προκλήσεών του. «Θα δώσουμε στην Ελλάδα την απάντηση που της αξίζει επί του πεδίου!» διαμήνυσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς την κοινοβουλευτική του ομάδα στην Αγκυρα.

O Ερντογάν συνέχισε δηλώνοντας προκλητικά ότι «το ”Oruc Reis” επέστρεψε στα καθήκοντά του», ενώ, πιστός στο πνεύμα τού non paper που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, επιχείρησε να μεταθέσει στην Ελλάδα, τις ευθύνες για την ένταση και το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών. Στο ίδιο πνεύμα, το τουρκικό ΥΠΕΞ, με ενυπόγραφο 16σέλιδο έγγραφο του υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατήγγειλε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και την καθιστά «υπεύθυνη για ό,τι συμβεί στο πεδίο». Το γεμάτο ψεύδη έγγραφο εστάλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Κίνα και τη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Τσαβούσογλου αναφέρεται σε γεγονότα, τα οποία παρουσιάζει με τον προσφιλή στην Αγκυρα τρόπο της παραποίησης, ήτοι βρίθουν ψεμάτων και ανακριβειών.

Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο προχωρά σε μία ακόμα απειλή, προειδοποιώντας τη διεθνή κοινότητα πως τα πάντα -ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμα και πόλεμος- μπορεί να συμβούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Η κίνηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε δώσει το σύνθημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα συνεχίσουμε να δίνουμε στο πεδίο τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά». Επιπλέον προανήγγειλε την παρουσία και τρίτου ερευνητικού στην περιοχή. «Η Τουρκία θα επαναλάβει τις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο με ένα τρίτο ερευνητικό σκάφος» δήλωσε. «Μετά το ”Barbaros”, που βρίσκεται τώρα νότια της Κύπρου, το ”Yavuz” θα επιστρέψει στην περιοχή συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού» διαμήνυσε.

Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, προκλητικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος γνωστοποίησε πως το «Oruc Reis» άρχισε επιχειρήσεις. «Σήμερα αρχίζουμε να λαμβάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα