Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης – Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια

Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας από τις εθνικές θέσεις, και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμά μας για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, παραδίδοντας στην Τουρκία ένα μεγάλο κομμάτι από τη δυνάμει κυριαρχία μας σε θάλασσα και αέρα.

Την αρχή είχε κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος χαρακτήρισε «εθνικισμό» τις αναφορές στα 12 μίλια. Συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, εκστομίζοντας το αδιανόητο: «Τα 12 ναυτικά μίλια είναι δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα, άρα η σφαίρα προστασίας του υπουργείου Αμυνας δεν μπορεί να επεκταθεί εκεί». Kαι μετά, τους κάλυψε όλους κάτω από την ομπρέλα του ο κ. Μητσοτάκης: «Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10, εξ ου και κάθε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου αναχαιτίζεται».

Φυσικά, αυτό που ξέχασε, βέβαια, να πει ο πρωθυπουργός είναι ότι εδώ και δύο μήνες απέναντι στις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα δεν έχουμε καμία ενέργεια που να μπορεί να συγκριθεί με αναχαίτιση. Δηλαδή, ότι στην περίπτωση τουρκικής άσκησης σε περιοχή που γειτνιάζει με ελληνικό νησί, η Ελλάδα αντιδρά πάντα δυναμικά με την πραγματοποίηση αντίστοιχης άσκησης. Δεν βγάζει απλά anti-NAVTEX. Δεν μας εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης στις έρευνες υδρογονανθράκων τι πρέπει να κάνουμε. Θα παρακολουθούμε απλώς το «Οruc Reis» ή το «Γιαβούζ» και τον «Πορθητή» να τρυπάνε 7 ν.μ. από την Κρήτη, την Τήνο ή σε όποιο άλλο ελληνικό νησί; Δεν έκαναν κάποιο λάθος οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προεξάρχοντος του κ. Μητσοτάκη. Αυτή πλέον, όπως φαίνεται, είναι η νέα εθνική (!) γραμμή της χώρας, η οποία έχει υποχωρήσει στις επιδιώξεις και στα θέλω του Ερντογάν.

Είναι καθαρά κυβερνητικός σχεδιασμός, που τον στηρίζουν και βουλευτές της Ν.Δ. με δηλώσεις τους. Στηρίζουν την υποχώρηση απέναντι στους Τούρκους και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι αυτά που είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα, γιατί είναι ήδη αναφαίρετο δικαίωμα και όχι δυνητικό να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Και κάνουν τα πράγματα για την Ελλάδα ακόμη χειρότερα, όπως ο βουλευτής της Ν.Δ. Αγγελος Συρίγος, ο οποίος απάντησε ουσιαστικά στο ερώτημα «τι πρέπει να κάνουμε;» στον Σκάι: «Οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν στρατιωτικές κινήσεις στα 7 μίλια χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, είναι δικαίωμά τους, επειδή είναι ανοιχτή θάλασσα».

Οι Τούρκοι, πάντως, μοιάζει να παίζουν με τα νεύρα της Ελλάδας. Ενώ, όπως μετέδωσε το Anadolu, ακύρωσαν τη NAVTEX για τις 28 Οκτωβρίου και εμείς βεβαίως ακυρώσαμε δική μας άσκηση για τις 29 Οκτωβρίου, εντούτοις εξέδωσαν νέα NAVTEX χθες το βράδυ, που δεσμεύει περιοχή ακριβώς πάνω στον 25ο μεσημβρινό ή αλλιώς, ανοιχτά της Εύβοιας.

Νεκροί 56 φιλότουρκοι αντάρτες από ρωσικές επιδρομές στη Συρία

Ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ χθες βρισκόταν στην Αθήνα -με φόντο την καταγεγραμμένη ενόχληση της Μόσχας για τις κινήσεις της Αγκυρας τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο όμως και στα μέτωπα της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ-, τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 56 Σύροι αντάρτες μαχητές που συνεργάζονται με την Τουρκία σκοτώθηκαν σε «ρωσικές» αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Η Ρωσία, όπως είναι γνωστό, βοηθάει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στον πόλεμο στη Συρία, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ορισμένες ένοπλες οργανώσεις στην Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών. Τα χθεσινά πλήγματα, που αποδίδονται από τους αντάρτες στη Μόσχα, στοίχισαν τη ζωή σε «56 μαχητές», σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ενώ αρχικά είχε γίνει λόγος για 34 νεκρούς.

Και ο Σεΐφ αλ Ράαντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, ενός συνασπισμού ανταρτικών οργανώσεων που συνδέονται με την Αγκυρα και στις οποίες περιλαμβάνεται η Φαϊλάκ αλ Σαμ, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ρωσική αεροπορική επιδρομή προκάλεσε «νεκρούς και τραυματίες», χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένο απολογισμό.

Κατήγγειλε επίσης τις «παραβιάσεις» από την αεροπορία της Μόσχας και από τις δυνάμεις του καθεστώτος της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε έπειτα από τουρκορωσικές διαπραγματεύσεις, καθώς «στρατιωτικές θέσεις, χωριά και τοποθεσίες στοχοθετούνται διαρκώς».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα