Ο «σουλτάνος» το παίζει Ευρωπαίος για να γλιτώσει τις κυρώσεις

Ακολουθώντας την «πεπατημένη», δηλαδή την ίδια ρητορική προσέγγιση που είχε υιοθετήσει και κατά το χρονικό διάστημα πριν από τη διεξαγωγή της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για να θολώσει τα νερά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, ενδύεται πάλι τον μανδύα του «Ευρωπαίου» και επιχειρεί να μιλήσει -σπαστά, βέβαια- τη γλώσσα της διπλωματίας.

Αντιλαμβανόμενος πως ο χρόνος για τη χώρα του τελειώνει (;), μαζί με αυτόν και τα περιθώρια -με την προϋπόθεση, βέβαια, πως οι Ευρωπαίοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και κυρίως θα τηρήσουν τα λεγόμενά τους τούτη τη φορά-, ο «σουλτάνος» επιχείρησε να ρίξει τους τόνους των προκλήσεων. Συγκεκριμένα, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στα μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει πως η χώρα του βλέπει τον εαυτό της ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, αν και φρόντισε να προσθέσει πως η Αγκυρα δεν θα ενδώσει στις επιθέσεις και στα «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ξεχνώντας βέβαια την αντιευρωπαϊκή του ρητορική των προηγούμενων μηνών, όταν επιχειρούσε να «πουλήσει αφήγημα πολιτικό» στο σκληρό νεοοθωμανικό του ακροατήριο στο εσωτερικό της πατρίδας του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυγίσουμε σε απροκάλυπτες επιθέσεις εναντίον της χώρας και του έθνους μας, συγκεκαλυμμένες αδικίες και δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Διατράνωσε, μάλιστα, στη συνέχεια «θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας», ενώ υποκριτικά πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου». Τέλος, κάλεσε την Ε.Ε. «να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τη χώρα μας από το θέμα της πλήρους ένταξης έως το Μεταναστευτικό, προκειμένου να μπορέσουμε να χτίσουμε μια στενότερη, αποτελεσματικότερη συνεργασία».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα