Κλίμα συναίνεσης για την αμυντική συμφωνία με τα Εμιράτα!

Ενημέρωση των κομμάτων από Δένδια, που τάχθηκαν (πλην ΚΚΕ) θετικά. Ενστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ – Ελλ. Λύση για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόσφατη Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και για τη συμφωνία των δύο χωρών σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τις συγκεκριμένες συμφωνίες, ενώ σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα τόνισε ότι υπάρχει κενό στη στρατηγική της χώρας μας εν όψει των ανακατατάξεων της αμυντικής πολιτικής της Αμερικής. Απηύθυνε ακόμη στον πρωθυπουργό το ερώτημα ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ έθεσε και ζήτημα αυστηροποίησης του πρωτοκόλλου στις ελληνικές πρεσβείες.

Με τη σειρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την ενημέρωσή του, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπογραφή της συμφωνίας είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για τη χώρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «τη μικρή Σπάρτη» του αραβικού κόσμου, προσωνύμιο που τους έχει δοθεί λόγω της έμφασης στις αμυντικές δυνατότητες.

«Η συνεργασία της Ελλάδας με τη λεγόμενη “μικρή Σπάρτη” του αραβικού κόσμου μπορεί να είναι πάρα πολύ επωφελής στο μέτρο που θα υλοποιηθεί» σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής.

Από το ΚΚΕ ενημερώθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος αμέσως μετά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ περί ΝΑΤΟ και Ε.Ε., λέγοντας ότι «οι λεγόμενοι σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες για ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή μας», ενώ ανέφερε πως η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

Ο απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας Στρατού Αντώνης Μυλωνάκης εκπροσώπησε την Ελληνική Λύση και αμέσως μετά τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς, όπως ανέφερε, η συμφωνία σκοπό έχει να βοηθήσει το ένα κράτος το άλλο σε περίπτωση πολέμου ή επιχειρήσεων.

Υπογράμμισε και αυτός πάντως «φτάνει να υλοποιηθεί, γιατί πολλές συμφωνίες έχουν κατά καιρούς γίνει, οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί».

Όσον αφορά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Μυλωνάκης τόνισε πως οι τελευταίες NAVTEX που έβγαλε η Τουρκία, και «κυρίως αυτή που φτάνει στα 5,8 ναυτικά μίλια», «είναι για εμάς μια “κόκκινη γραμμή”, η οποία δεν έπρεπε να περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια».

Έγινε μια «εμπεριστατωμένη ενημέρωση» από τον υπουργό τόνισε η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. Τελευταίος ενημερώθηκε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αγγελος Συρίγος, ο οποίος επισήμανε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία η Ελλάδα «αρχίζει να αναπτύσσει σοβαρές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της, σε μια περιοχή στην οποία έως τώρα ήμασταν απόντες», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα Εμιράτα «κύριο παίκτη» στα ζητήματα ασφαλείας της Μ. Ανατολής.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι αυτές έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και σε συνθήκες εθνικής ομοψυχίας και συμπλήρωσε ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει με τους συνομιλητές του απόψεις για τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, τους επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών, επανερχόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας με τα ΗΑΕ, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η οποία ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Παράλληλα, αποτελεί μια σημαντική εμβάθυνση των σχέσεών μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενώ εντύπωση έκανε η αναφορά του στην περαιτέρω σκοπούμενη εμβάθυνση των σχέσεων με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα