Ευρωβουλή: Υπερψήφισε πρόταση για κυρώσεις χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα

Aσφαιρα πυρά εξαπέλυσε το Ευρωκοινοβούλιο κατά της Τουρκίας, μετά τη συμβολικής και όχι πρακτικής σημασίας υπερψήφιση της πρότασης για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Αγκυρα. Η τροπολογία που κατέθεσαν η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπία υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 απέχοντες.

Θεωρητικά πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα λάβουν αποφάσεις εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η εξέλιξη δεν είναι δεσμευτική ούτε στο ελάχιστο, ενώ θα έχει ενδιαφέρον να φανεί πώς θα επηρεάσει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Πλην της Γαλλίας, η οποία ηγείται της προσπάθειας για να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να κερδίσει υποστήριξη κι από άλλες κυβερνήσεις του μπλοκ πέραν αυτών της Ελλάδας και της Κύπρου. Αξιωματούχοι και διπλωμάτες εκτιμούν ότι το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο.

Το Παρίσι υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της Ε.Ε. την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

«Η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει» δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν στο γαλλικό Κοινοβούλιο. «Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται απ’ αυτούς».

Στο ίδιο κλίμα κι ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Τόμας Βάιτς, συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισήμανε χθες ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να διασπαστεί και «πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε μια κοινή θέση που είναι σαφώς στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας, και καθώς οι έως τώρα προσπάθειες διεξαγωγής διαλόγου με την Τουρκία έχουν αποτύχει δεν επιτρέπεται πλέον να κάνουμε πίσω στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της».

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν σχεδιαστεί λεπτομερείς κυρώσεις. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι όποια μέτρα ληφθούν θα πλήξουν τομείς της οικονομίας της Τουρκίας με στόχο να περιοριστούν οι τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, πιθανόν τη ναυσιπλοΐα, τις τράπεζες και την ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα φανεί εάν η Ευρώπη θέλει να στηρίξει ουσιαστικά την Ελλάδα και την Κύπρο ή θα επιβεβαιωθούν όσοι λένε ότι «η Τουρκία είναι εταίρος-κλειδί σε πολλούς τομείς, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση στο Συμβούλιο των κυβερνήσεων της Ε.Ε.».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα