«Πλάτες» Μάας στον Ερντογάν: Λέει «όχι» στο εμπάργκο όπλων

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ απορρίπτει το ελληνικό αίτημα στηρίζοντας απροκάλυπτα τις τουρκικές παραβιάσεις

Aντίθετος στο εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας δήλωνε ευθαρσώς ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό πρακτορείο dpa. Μια συνέντευξη την οποία όμως -είναι αξιοσημείωτο πως- ενώ αναδημοσίευσε η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, η ελληνική δεν μπήκε αντίστοιχα στη… διαδικασία.

«Στρατηγικά δεν το βλέπω σωστό. Η Τουρκία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ, δεν είναι εύκολο να γίνει» τόνισε ο Χάικο Μάας, αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Και για S-400

Μάλιστα, έσπευσε να δικαιολογήσει την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τα ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικά συστήματα S-400, τονίζοντας ότι «επειδή η Τουρκία, αν και εταίρος του ΝΑΤΟ, δεν μπόρεσε να αγοράσει πυραύλους από τις ΗΠΑ, τους βρήκε πολύ εύκολα από τη Ρωσία»!

Όπως πρόσθεσε: «Φυσικά, υποστηρίζουμε την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκλείσουμε μόνιμα έναν εταίρο του ΝΑΤΟ από τη συνεργασία εξοπλισμού». Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπουργός έκανε αναφορά βέβαια και στις κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. κατά της Αγκυρας, στις γεωτρήσεις και τις έρευνες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αποφεύγοντας συστηματικά όμως να προβεί σε χαρακτηρισμούς που θα… ενοχλούσαν τον «σουλτάνο» και την Αγκυρα. Χαρακτηρισμούς όπως «παράνομες» γεωτρήσεις ή «παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων». Κλείνοντας πάντως, ο υπουργός είπε ότι δεν έχει χάσει τις ελπίδες του για μία διπλωματική λύση του προβλήματος.

Συγχρόνως χθες, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επέμενε στη γνωστή επωδό της Αγκυρας, στην… πρόσκληση-ενέδρα προς την Ελλάδα να αναζητήσει λύση στην ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου με την Τουρκία, αντί να προσπαθήσει να σύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιπαράθεση αυτή.

«Είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Θέλουμε απλώς να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Αυτό κάνουμε. Η Ελλάδα είναι εκείνη που έκανε την επιδίωξη των δικαιωμάτων μας να φαίνεται σαν κάτι αρνητικό. Ο σωστός τρόπος για την Ελλάδα είναι να βρει λύση διεξάγοντας συνομιλίες με την Τουρκία. Έχουμε σχέδια, προσπαθούμε να προχωρήσουμε εντός αυτού του πλαισίου. Εάν ψάχνετε αλλού για λύσεις, χωρίς να συναντιέστε με την Τουρκία, αυτή η κατάσταση δεν θα λυθεί. Λέμε “ξεκάθαρος διάλογος”. Αλλά η μεγαλύτερη αποφασιστικότητά μας έγκειται στο να μην επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα με κανέναν τρόπο» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ακάρ.

Απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς στη συνέχεια, πως η απόπειρα της Ελλάδας να προσπαθήσει να εμπλέξει την Ε.Ε. στη διαφωνία δεν θα φέρει τίποτα άλλο από ένα μειονέκτημα για την Αθήνα.

Τέλος, αναφορικά με τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, σημείωσε: «Οι κοινές μας δραστηριότητες, ειδικά με το ΝΑΤΟ, θα επηρεαστούν αρνητικά. Αυτή η εσφαλμένη απόφαση των ΗΠΑ πρέπει να αναθεωρηθεί το συντομότερο δυνατό».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα