Θέμα Λωζάννης θέτει η Τουρκία! Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν που πήρε θάρρος

Σε ένα νέο κρεσέντο μεγαλομανίας επιδόθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν με διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό, στο οποίο πρόβαλε άλλη μια φορά τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις του με τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και το μισό Αιγαίο!

«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε κάθε περιοχή από τη “Γαλάζια Πατρίδα” έως τον κυβερνοχώρο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ανακοίνωσε και την εκτόξευση τουρκικού δορυφόρου στο Διάστημα έως το 2022. Ο Ερντογάν βιντεοσκόπησε το μήνυμά του μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο δεν έγινε γνωστό τι συζητήθηκε, και έδωσε έμφαση σε μια σειρά ζητημάτων.

«Χτίζουμε μια ισχυρή και αποτρεπτική υποδομή αναπτύσσοντας τις δικές μας εθνικές τεχνολογίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η κυβερνοασφάλεια, η οποία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα» είπε, συμπληρώνοντας ότι η προστασία των ψηφιακών υποδομών και δεδομένων είναι εξίσου σημαντική με την προστασία των εθνικών φυσικών συνόρων. Παράλληλα, στο πλαίσιο του γενικότερου αναθεωρητισμού που εξάγει η Άγκυρα τους τελευταίους αρκετούς μήνες, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έθεσε εκ νέου ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ο Ντονμέζ, ο οποίος ιδίως με το θέμα του «Oruc Reis» και των άλλων τουρκικών ερευνητικών πλοίων έχει υπάρξει ιδιαίτερα προκλητικός, δήλωσε ότι «με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Συνθήκη της Λωζάννης. Όμως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε» είπε, υπενθυμίζοντας πως αυτός δεν παύει να είναι ο διακαής πόθος της Άγκυρας. Η ανιστόρητη και ανεδαφική τοποθέτησή του δεν προκάλεσε εντύπωση.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα έβαλε και με μια άλλη συνθήκη και πανηγύριζε πως η χώρα του «έσκισε τις Σέβρες που ήθελαν να μας επιβάλουν στη γαλάζια θάλασσα». Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας κατηγόρησε την Αθήνα για απόπειρα εγκλωβισμού της Αγκυρας. «Αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι σαν να μας εγκλωβίζει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του Θεού θα παραιτηθούν το συντομότερο δυνατόν από αυτά τα λάθη τους» ανέφερε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα