Άτακτη υποχώρηση από την κυβέρνηση για τα Θεοφάνια

Οι πιστοί κατέκλυσαν τις εκκλησίες και η ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε σε διακριτικό ρόλο

H υποχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στο έντονο θρησκευτικό συναίσθημα έκανε τους πιστούς να βρεθούν από νωρίς χθες το πρωί σε όλους τους ορθόδοξους ναούς της χώρας για να συμμετάσχουν στη θεία λειτουργία του Μεγάλου Αγιασμού, ενώ και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προσέρχονταν στις εκκλησίες για να πάρουν αγιασμό υπό την επιτήρηση της Αστυνομίας.

Παρά την απαγόρευση, οι πιστοί αψήφησαν κάθε μέτρο και βρέθηκαν στους ναούς, ώστε να γιορτάσουν μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Ωστόσο, σε όλες τις εκκλησίες υπήρξε η διακριτική, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παρουσία αστυνομικών.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι ένστολοι έκαναν απλώς ένα «πέρασμα» χωρίς να σταματήσουν, ενώ σε άλλες παρέμεναν έξω από τους ναούς, αλλά αρκέστηκαν μόνο να κάνουν συστάσεις, ώστε οι πιστοί να φορούν τη μάσκα τους και να κρατούν αποστάσεις.

«Σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα, όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις» σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επιείκεια των αστυνομικών δυνάμεων ήταν απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη.

«Προφανώς, επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά, τα μέτρα ήταν πιο ήπια» υπογράμμισε ακόμη, ενώ πρόσθεσε ότι «η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή στα μέτρα και στις αποφάσεις της Πολιτείας με την ανοχή της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος βρήκε ευκαιρία να δώσει ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση αναφορικά με την τήρηση των μέτρων. Ο μακαριότατος άφησε υπονοούμενο ότι η κυβέρνηση δείχνει υπερβολική αυστηρότητα προς την Εκκλησία, σε αντίθεση με άλλες εκδηλώσεις, στις οποίες δείχνει ανοχή. Σε τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα στις Εκκλησίες, ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε:

«Σε μένα τα λέτε αυτά; Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίνετε στις παραλίες και στην πλατεία Συντάγματος και βγάλτε τα συμπεράσματά σας».

Αδιαμφισβήτητα, από την αρχή της πανδημίας τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του νέου κορονοϊού στους ιερούς ναούς, με τους πιστούς να διατηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Το παρασκήνιο της «συμφωνίας»

Προσπάθεια να σπάσει ο πάγος μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας καταβάλλεται και από τις δύο πλευρές τις τελευταίες ημέρες. Με αφορμή τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης για την ημέρα των Θεοφανίων, η Ιερά Σύνοδος απάντησε με ανταρσία και ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι όλοι οι ορθόδοξοι ναοί της χώρας θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς και ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα βρεθεί συμβολικά σε θαλάσσιο χώρο, όπου θα καθαγιάσει τα ύδατα, ενώ θα προσφύγει και στο ΣτΕ.

Την επόμενη μέρα ο κ. Ιερώνυμος αγνόησε το πρωτόκολλο -που τον θέλει να ορκίζει μόνο τον πρωθυπουργό- και πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο για να τελέσει την ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης. Ηταν, άλλωστε, μία ευκαιρία να βρεθεί κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να καταφέρει να του μεταφέρει, έστω και ψιθυρίζοντας στο αυτί του, τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν σε πολύ θετικό κλίμα και έδειξαν τη διάθεση να υποχωρήσουν εκατέρωθεν. Η κυβέρνηση φαίνεται να έδωσε σιωπηρή εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις, μέσω του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να μην ανοίξει ρουθούνι την ημέρα των Θεοφανίων και η Εκκλησία έκανε πίσω, με τον Αρχιεπίσκοπο να αποφασίζει να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Παράλληλα, αργά το απόγευμα της Τρίτης μεταφέρθηκε προφορικά στους ιερείς της Αρχιεπισκοπής η επιθυμία του μακαριοτάτου την επόμενη μέρα να έχει τελειώσει η θεία λειτουργία αρκετά νωρίς, δηλαδή στις 8.30 το πρωί, και να τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Αναμένεται, λοιπόν, με αγωνία η συνεδρίαση της ΔΙΣ την ερχόμενη Τρίτη για να ξεκαθαρίσει το πεδίο.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα