Λιβύη: Δικαστήριο ακυρώνει το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψαν Ερντογάν – Σάρατζ

Σημαντικές εξελίξεις για το επόμενο διάστημα σηματοδοτεί η είδηση που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Βουλής Αντιπροσώπων της Λιβύης, καθώς, σύμφωνα με αυτήν, δικαστήριο της χώρας (Al-Bayda), αρμόδιο για τις εφέσεις, ακύρωσε τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Αλ Σάρατζ και της Τουρκίας! Πέραν αυτού, όμως, το δικαστήριο φέρεται συγχρόνως ότι ακύρωσε και τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από την Τρίπολη ή την Αγκυρα, ουσιαστικά πρόκειται για ένα ηχηρότατο χαστούκι στην τουρκική πλευρά, καθώς μπαίνουν νέα δεδομένα στο «τραπέζι» των ευρύτερων εξελίξεων που «τρέχουν» στη Μεσόγειο, ανατρέποντας τα νεοοθωμανικά επεκτατικά σχέδια του Ερντογάν.

Το θέμα αναμετέδωσαν την Τετάρτη το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya και άλλα ψηφιακά μέσα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι πονοκέφαλοι για τον «σουλτάνο» είναι κι άλλοι. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ένοπλες πολιτοφυλακές στην περιοχή της Σύρτης απαίτησαν από το αρχηγείο των δυνάμεων του Σάρατζ, στο οποίο πρόσκεινται, την εξόφληση όλων των υποχρεώσεων απέναντί τους, χωρίς να διευκρινίζεται εάν τα χρήματα τα χρωστά η Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η Αγκυρα έχει αφήσει «φέσια» στις πληρωμές των μισθοφόρων της στις πολιτοφυλακές επί αρκετούς μήνες, δημιουργώντας στις τάξεις τους αρνητικό κλίμα. Έτσι, απειλούν ότι, αν δεν εξοφληθούν, το παραθαλάσσιο οδικό δίκτυο που ενώνει το ανατολικό με το δυτικό τμήμα της χώρας θα παραμείνει κλειστό, ενώ θα παραπέμψουν την εξέταση του θέματος «στη λιβυκή προεδρία»!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα