Με νέες, βαρύτερες κυρώσεις απειλεί (τωρα) την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ!

Η Ουάσινγκτον καλεί την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους S-400. Ο Ερντογάν μιλάει για τρικλοποδιές με ασύμμετρες μεθόδους

Ανεβαίνουν ακόμα μία φορά οι τόνοι μεταξύ της Αγκυρας και της Ουάσινγκτον, καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έκανε σαφές πως αξιώνει η Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε την ετοιμότητα της νέας αμερικανικής διοίκησης να εγκαλέσει την Τουρκία για συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις.

Η αμερικανική διπλωματία υπενθύμισε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη γραμμή στο πλαίσιο της δέσμευσης των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα προειδοποίησε την Αγκυρα ότι ενδεχόμενη μη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων πέραν των προβλεπομένων. «Προτρέπουμε την Τουρκία, καθώς και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ να αποφύγουν τις μελλοντικές αγορές ρωσικού οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον των S-400, οι οποίοι φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά της Αγκυρας έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του Πενταγώνου. Ο Τζον Κέρμπι διεμήνυσε ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει η Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400, διατηρώντας αμετάβλητη τη θέση της κυβέρνησης του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, που αποφάσισε να θέσει την Αγκυρα εκτός του προγράμματος κατασκευής των μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Την ίδια ώρα η ανησυχία της Ουάσινγκτον για τα επεισόδια και τις συλλήψεις φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε στις ΗΠΑ, ενώ δήλωσε πως πίσω από τα επεισόδια βρίσκονται προβοκάτορες.

Στο γνωστό του τροπάρι, πάντως, ο Ερντογάν, μιλώντας χθες στο Ντολμαμπαχτσέ προς την αντιπροσωπία της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατών, αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται η Τουρκία έξωθεν λόγω… της επιτυχίας της! «Μην ξεχνάτε ότι καμία από τις επιθέσεις που στοχεύουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, στην οικονομία και την τρομοκρατία, δεν είναι συμπτωματική. Όσοι δεν κατάφεραν να μας λυγίσουν στη Λιβύη, στη Συρία, στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και τελευταία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ προσπαθούν να μας βάλουν τρικλοποδιές με ασύμμετρες μεθόδους και με αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες» είπε μεταξύ άλλων. Εν τω μεταξύ, το Σάββατο δοκιμάστηκε επιτυχώς ο νέος πύραυλος μεγάλης εμβέλειας της Τουρκίας, που εκτοξεύθηκε από τουρκική κορβέτα σε περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ο πύραυλος Atmaca κατασκευάζεται και βρίσκεται σε στάδιο παραγωγής από την εταιρία Roketsan, ενώ έχει εμβέλεια άνω των 200 χιλιομέτρων ή 124 μιλίων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα