Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπόθεση κλήθηκε να διαχειριστεί ο Συνήγορος του Πολίτη, όταν Έλληνας πολίτης επιχείρησε να εκδώσει νέα αστυνομική ταυτότητα, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρό διοικητικό εμπόδιο.
Ο συγκεκριμένος πολίτης είχε γεννηθεί πριν από περίπου 75 χρόνια στο εξωτερικό. Κατά τον έλεγχο των απαιτούμενων εγγράφων διαπιστώθηκε, ότι στα δημοτολογικά του στοιχεία αναγραφόταν μόνο η χώρα γέννησης και όχι η πόλη. Η έλλειψη αυτή στάθηκε αρκετή ώστε να μην μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας.
Στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης, ο πολίτης απευθύνθηκε στο δήμο, όπου ήταν εγγεγραμμένος, καθώς και στο Ειδικό Ληξιαρχείο, το οποίο είναι αρμόδιο για τη σύνταξη ληξιαρχικών πράξεων γέννησης Ελλήνων, που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.
Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί ληξιαρχική πράξη γέννησης.
Παράλληλα, η έκδοση πρωτογενούς ληξιαρχικής πράξης, ύστερα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, και χωρίς διαθέσιμα επίσημα έγγραφα από τις αρχές της χώρας γέννησης, θεωρήθηκε εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Συνήγορος του Πολίτη εισηγήθηκε να συμπληρωθεί η πόλη γέννησης στα δημοτολογικά στοιχεία του πολίτη μέσω υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με όσα προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση. Τελικά, με τη συνεργασία του αρμόδιου δήμου, το ζήτημα επιλύθηκε.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν αντίστοιχα διοικητικά προβλήματα που ταλαιπωρούν πολίτες σε παρόμοιες περιπτώσεις.
