Γελοία «φιέστα» με το Ταμείο Ανάκαμψης

Κρατούν «μυστικά» τα πρώτα έργα για να τα ανακοινώσουν υπουργοί και ο πρωθυπουργός

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατά η κυβέρνηση τα πρώτα έργα που θα προχρηματοδοτηθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου αποκάλυψε πως οι πρώτες δράσεις θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να «αποκαλύψει» περαιτέρω πληροφορίες.

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια επικοινωνιακή «φιέστα», την οποία θα αναλαμβάνει εκ περιτροπής ο πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός, προκειμένου να φανεί ότι λειτουργεί όλο το φάσμα του κυβερνητικού επιτελείου, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Επισημαίνεται πως τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάπτυξης των 32 δισ. ευρώ παραμένουν άγνωστα στους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας, αλλά και στους φορολογουμένους. Από την ημέρα που ξεκίνησε η κατάρτιση του ελληνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων -παρά τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης και των φορέων της οικονομίας– ουδέποτε τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Αντ’ αυτού, αναμένεται να ανακοινωθούν προειλημμένες αποφάσεις για έργα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης πενταετίας. Πρόκειται για τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα κρατικά ταμεία και στη συνέχεια θα ενταχθούν στα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης. Σημειώνεται πως στις αρχές του μήνα ψηφίστηκε από τη Βουλή σχετική διάταξη, η οποία «έλυνε τα χέρια» της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας και το σχετικό ρίσκο της χρηματοδότησης.

Τότε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε επισημάνει πως «η δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κοινοποιηθεί, διότι ακόμα συζητάμε με την επιτροπή τις επιλεξιμότητες των έργων και το μείγμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα έχει το Ταμείο».

Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά, η κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να ανακοινώσει τα πρώτα έργα, που θα προχρηματοδοτηθούν από τον Προϋπολογισμό και στη συνέχεια να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται πως στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία για τον χρόνο εκταμίευσης των κονδυλίων. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έναρξη των πρώτων καταβολών μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο δεν αποκλείεται η εν λόγω διαδικασία να παραταθεί για το ερχόμενο φθινόπωρο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα