Τουρκικό πολεμικό εισέβαλε στην ΑΟΖ μας

Απείλησε γαλλικό ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης. Καμία αντίδραση από την Αθήνα. «Πόλεμος» με fake news από την Αγκυρα

Eκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Αγκυρα η κίνηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να βάλει στη θέση του τον Tούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου σε όλες τις προκλητικές δηλώσεις. Η Τουρκία προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση, ωστόσο οι κινήσεις της είναι μάλλον σπασμωδικές.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν το θρίλερ που εξελίχθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης με τουρκικό πολεμικό να «απειλεί» γαλλικό ερευνητικό, το οποίο διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συμβάν για το οποίο από την Αθήνα δεν υπήρξε καμία αντίδραση προς την Αγκυρα. Πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση που δεν έχει προηγούμενο, διότι το γαλλικό ερευνητικό βρίσκεται λίγα μόλις μίλια νότια της Κρήτης, με την Τουρκία να προχωρά στην πρώτη επί του πεδίου αμφισβήτηση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους «L’ Atalante» στο νοτιοανατολικό Κρητικό Πέλαγος και στη Μεσόγειο, σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16, 17 και 18 Απριλίου. Το μεσημέρι της Παρασκευής οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX (0313/21), με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη, καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας», ενώ ακολούθησε η πρόκληση με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο.

Η περιοχή στην οποία πλέει και πραγματοποιεί τις έρευνές του το γαλλικό σκάφος είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει οριοθετηθεί με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και σε δύο σημεία ανατολικά της γραμμής οριοθέτησης, περιοχή την οποία όμως αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτιακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Ήδη πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή όλες τις κινήσεις στην περιοχή, ενώ το γαλλικό πλοίο προχωρά κανονικά στις έρευνές του. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Η τουρκική προπαγάνδα -αυτή τη φορά διά του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού- χρησιμοποίησε και fake news με βίντεο για να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Τούρκος υπουργός κοινοποίησε βίντεο, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές Aρχές επιχειρούν να κάψουν ανθρώπους υπό την επίβλεψη των Ευρωπαίων.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας επιχειρούν να ρίξουν βενζίνη και να κάψουν ανθρώπους. Αυτή είναι σφαγή υπό την επίβλεψη της Ευρώπης. Όσο η Ευρώπη συνεχίζει να κακομαθαίνει την Ελλάδα και συνεχίζει να σιωπά, θα γραφτεί στην ιστορία ως ο ηθικός αυτουργός αυτού του κακού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα