Και άλλος ύποπτος διαγωνισμός χιλιάδων ευρώ για προσωπικά δεδομένα

Το υπ. Υγείας επικύρωσε συνεργασία χιλιάδων ευρώ με ιδιωτική εταιρία για έργο που αφορά τη διαχείριση της πανδημίας

Από την Εμμανουέλα Τσουδερού

Συνεχίζονται τα «πάρτι» διαγωνισμών με πρόσχημα την πανδημία, αλλά και τα ύποπτα… «σούρτα φέρτα» προσωπικών δεδομένων. Το υπουργείο Υγείας επικύρωσε στις 31 Μαΐου 2021 ακόμα μία συνεργασία με ιδιωτική εταιρία, με αντίτιμο 58.000 ευρώ, για έργο που αφορά τόσο τη διαχείριση της πανδημίας όσο και τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων.

Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ ακόμα μία ιδιωτική εταιρία θα διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία τους στα σχετικά έγγραφα που συνοδεύουν τον διαγωνισμό. Και δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες που μια ιδιωτική εταιρία αναλαμβάνει έργο που θα έπρεπε να φέρει εις πέρας το Δημόσιο για θέμα σχετικό με την πανδημία, φτάνοντας αθροιστικά τη δαπάνη στα 185.000 ευρώ.

Ο πρώτος διαγωνισμός ο οποίος είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Υγείας, όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η «δημοκρατία» στις 20 Μαΐου, αφορούσε την υλοποίηση δράσεων για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού. Η σχετική δαπάνη ήταν τότε ύψους 125.000 ευρώ και συμβαλλόμενη εταιρία η ΠΛΕΓΜΑ Α.Ε. Αντίθετα, ο νέος διαγωνισμός, ύψους 60.000 ευρώ, αφορά την υλοποίηση και οργάνωση του μηχανισμού επικαιροποίησης και σχεδιασμού για την εφαρμογή εκσυγχρονισμένων δράσεων και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον κορονοϊό.

Το παραπάνω έργο, για το οποίο κατέθεσαν προσφορά συνολικά τρεις εταιρίες, θα αναλάβει τελικά η European Profiles A.E. και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του ορίζεται σε τρεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η νέα δαπάνη που θα πραγματοποιηθεί αφορά την επικαιροποίηση του σχεδίου έκτακτων αναγκών με κωδικό όνομα «ΑΡΤΕΜΙΣ». Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως το συγκεκριμένο σχέδιο ενεργοποιήθηκε το 2020 και αφορούσε μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που προκύπτουν από τον Covid-19, ενώ η διαχείρισή του τέθηκε στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).

Μέσω αυτού, η ΓΓΠΠ είχε πρόσβαση σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών, όπως το φύλο, η ηλικία, αλλά και ο τόπος κατοικίας όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό. Κατακυρώθηκε, μάλιστα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε εκείνη την περίοδο, κι έτσι η ΓΓΠΠ απέκτησε πρόσβαση μέσω του ΕΟΔΥ σε αυτά τα δεδομένα.

Ανάμεσα στις ελάχιστες πληροφορίες που είδαν τότε το φως σχετικά με το εν λόγω σχέδιο, το οποίο δημοσιεύματα χαρακτήριζαν συχνά και «απόρρητο», ήταν το γεγονός ότι θα περιελάμβανε τρία κέντρα: ένα «κέντρο ιχνηλάτησης» στεγαζόμενο στη ΓΑΔΑ, ένα «κέντρο ενημέρωσης» στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και ένα «εποπτικό κέντρο» με έδρα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ποια θα είναι, όμως, αυτή η τεράστια βάση προσωπικών δεδομένων στη νέα, επικαιροποιημένη μορφή που θα πάρει το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ»;

Τα προσωπικά δεδομένα έχουν πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Η συλλογή και η επεξεργασία τους επιτρέπονται μόνο όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Μία από τις εξαιρέσεις είναι η χρήση τους για εκτέλεση έργου δημόσιου συμφέροντος από δημόσια Αρχή. Για ποιον λόγο, όμως, μια ιδιωτική εταιρία, όπως στην περίπτωση αυτή, θα αναλάβει προσωπικά δεδομένα πιθανότατα εκατομμυρίων πολιτών; Και, κατ’ επέκταση, αφού το σχέδιο αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ποιος μας διασφαλίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας;

Το δεύτερο σκέλος του έργου που ανέλαβε η European Profiles A.E., αντί 58.000 ευρώ, ορίζεται ως συλλογή, καταχώριση και επεξεργασία στοιχείων με σκοπό την ανάπτυξη πιλοτικής ψηφιακής εφαρμογής, στην οποία θα καταχωρίζονται δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας. Μάλιστα, ως επιδιωκόμενo αποτέλεσμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η μελέτη ανάπτυξης της ειδικής ψηφιακής εφαρμογής με κατεύθυνση στην ετοιμότητα των επιχειρήσεων, της διαχείρισης κρίσεων υγείας και της εισαγωγής δεδομένων. Με ποιον τρόπο και μέσω ποιων δεδομένων θα βοηθήσει αυτή η ψηφιακή εφαρμογή τις επιχειρήσεις παραμένει πραγματικά μυστήριο. Και με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν συνολικά στο έργο είναι επίσης άγνωστο. Πολλά τα ερωτήματα, αλλά πολλά και τα λεφτά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα