Ο ΥΕΘΑ θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους κορυφαίων ερευνητικών κέντρων, τεχνολογικών οργανισμών και επιχειρήσεων που πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις της αμυντικής βιομηχανίας
Στις Ηνωμένες Πολιτείες στρέφει το βλέμμα του το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τον Νίκο Δένδια να επισκέπτεται δύο από τα σημαντικότερα κέντρα τεχνολογικής και αμυντικής καινοτομίας της χώρας, το Λος Αντζελες και το Οστιν του Τέξας.
Η αποστολή του υπουργού, η οποία ολοκληρώνεται στις 17 Ιουνίου, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τον μετασχηματισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη μετάβασή τους σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον, όπου η τεχνολογία και η καινοτομία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, ο κ. Δένδιας θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους κορυφαίων ερευνητικών κέντρων, τεχνολογικών οργανισμών και επιχειρήσεων που πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις της αμυντικής βιομηχανίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στόχος των επαφών είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας και η παρακολούθηση των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων που αναμένεται να καθορίσουν το πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες μεταβάλλουν ραγδαία τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και εκτελούνται οι αμυντικές αποστολές.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν επίσης οι δυνατότητες αξιοποίησης προηγμένων συστημάτων ρομποτικής, καθώς και οι νέες προκλήσεις στον τομέα της κυβερνοάμυνας και της κυβερνοασφάλειας. Ξεχωριστή θέση στην ατζέντα των επαφών καταλαμβάνουν αναμφίβολα τα μη επανδρωμένα συστήματα.
Τα drones και τα μη επανδρωμένα θαλάσσια και υποθαλάσσια μέσα θεωρούνται πλέον κρίσιμοι πολλαπλασιαστές ισχύος για τις σύγχρονες Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών και επιχειρησιακής δράσης με χαμηλότερο κόστος και μειωμένο κίνδυνο για το προσωπικό.
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των διαστημικών επικοινωνιών και των τεχνολογιών που σχετίζονται με τις αμυντικές εφαρμογές στο Διάστημα. Πρόκειται για έναν τομέα που αποκτά ολοένα μεγαλύτερη στρατηγική βαρύτητα διεθνώς, καθώς η διασφάλιση ασφαλών επικοινωνιών, η δορυφορική επιτήρηση και οι δυνατότητες διαχείρισης πληροφοριών από το Διάστημα θεωρούνται πλέον αναπόσπαστα στοιχεία της σύγχρονης αποτρεπτικής ισχύος.
Οπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ αποτυπώνει τη βούληση της Αθήνας να παρακολουθήσει από κοντά τις τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν το μέλλον της άμυνας, ενισχύοντας παράλληλα τους διαύλους συνεργασίας με φορείς που βρίσκονται στην πρωτοπορία της έρευνας και της καινοτομίας.