Μήνυμα Τσίπρα: Ο «εχθρός» είναι απέναντι και όχι εντός του κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ: Ριζοσπαστισμός κατά… ρεαλισμού

Τρεις ημέρες Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, ήταν αρκετές για ν’ αντιληφθεί κάποιος συστηματικός παρατηρητής ότι το πρόβλημα του κόμματος είναι η ίδια του η φυσιογνωμία. Έχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια από την εκλογική ήττα του 2019 και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμη καταλήξει τι ακριβώς κόμμα είναι μετά τη μνημονιακή συνθηκολόγηση και την κυβερνητική του θητεία, ποιες κοινωνικές δυνάμεις κατά προτεραιότητα εκπροσωπούν και πώς θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, προκειμένου να αναλάβει και πάλι την εξουσία.

Το συνόψισε ο Ν. Φίλης προειδοποιώντας: «Ο κίνδυνος είναι να έχουμε ενάμισι κόμμα, ένα μεγάλο, αιώνια κυβερνητικό, και ένα άλλο, αιώνια αντιπολίτευση». Αλλά και ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε την ανάγκη για «ένα αφήγημα, ώστε να μπορεί ο κόσμος στον οποίον θέλουμε να απευθυνθούμε να καταλάβει πώς συνδέονται αυτά που λέμε με τη ζωή του».

Στο αίτημά τους για αυτοκριτική, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε χθες, κλείνοντας το θέμα, ότι αυτοκριτική έγινε… Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα στελέχη, μολονότι συμφωνούν καθολικά ότι η Ν.Δ. πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση, διαπίστωσαν ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται δύο διακριτές γραμμές: Μία που επιμένει να συντηρεί τις ριζοσπαστικές μνήμες των λαϊκών αγώνων και των κινημάτων που τον οδήγησαν στην εξουσία, διεκδικώντας να μη χάσει τους ιδιοκτησιακούς τίτλους, και η δεύτερη που αριθμητικά φαίνεται να είναι πλειοψηφική (Παππάς, Κοτσακάς, ο οποίος ζήτησε ειδική συνεδρίαση για τα εθνικά κ.ά.) και επιμένει να μπολιαστεί το κόμμα με ισχυρές δόσεις ρεαλισμού, καθησυχάζοντας τους διαφωνούντες ότι αυτό δεν θα σημάνει την οριστική αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος. «Να πάμε Αριστερά ή Δεξιά;» ρώτησε στο τέλος των εργασιών ο Α. Τσίπρας, σπεύδοντας να απαντήσει: «Χρειάζεται να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το Κέντρο και όχι με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα. Αλλά με τον προγραμματικό μας λόγο».

Ο προγραμματικός χαρακτήρας της Συνδιάσκεψης, όπως και οι κλίμακες καταλλαγής στις οποίες επέλεξε να κινηθεί ο Τσίπρας, δείχνοντας ότι ο «εχθρός» είναι απέναντι και όχι εντός του κόμματος, απέτρεψε περιττές εντάσεις. Το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης εγκρίθηκε με ποσοστό 96% και οι Προγραμματικές Θέσεις με 97% – επιδόσεις θεαματικές ακόμη και για έναν κακόπιστο στον συγκεκριμένο χώρο…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα