Θράσος Ερντογάν! Ανοίγει παρανόμως το 3,5% της Αμμοχώστου

Αγκαζέ με τον Τατάρ ανακοίνωσε αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης, παραβιάζοντας για άλλη μια φορά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Από τη Θεανώ Καρούτα

Τις προκλήσεις για το τέλος κράτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, εξ αφορμής της 47ης επετείου από την τουρκική εισβολή. Μετά το σόου, τη στρατιωτική παρέλαση, την προσευχή και τις εξαγγελίες για εθνικό κήπο, ο Ερντογάν αγκαζέ με τον Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν την αποστρατικοποίηση του 3,5% της πόλης της Αμμοχώστου, κάνοντας σαφές πως θα επιμείνουν στη διχοτόμηση της Κύπρου.

Στο πλαίσιο των ομιλιών για τους «εορτασμούς» της εισβολής, ανακοινώθηκε επίσημα από την ψευδο-διοίκηση το νέο στάδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, με τον Τατάρ να ανακοινώνει πως ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης και τον Ερντογάν να καλεί τους Ελληνοκυπρίους να ανακτήσουν τις περιουσίες τους. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Ελληνα πρωθυπουργό και έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο Κυπριακό και να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο.

«Στην Κύπρο υπάρχουν δυο λαοί, δυο κυρίαρχα κράτη» δήλωσε, ενώ λίγο νωρίτερα είχε πει πως «πλέον δεν θέλουμε να λέμε “Βορράς – Νότος”, πλέον λέμε “Τουρκοκυπριακό κράτος”. Ετσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής».

Ο υπερφίαλος πρόεδρος δεν δίστασε να μιλήσει για «αναγκαιότητα», αγνοώντας πολύ βολικά πως οι αναγκαιότητες δεν αντιβαίνουν σε κάθε διεθνές δίκαιο, ενώ συνεχάρη και τον Τατάρ που «εγκαινιάζει» μια νέα περίοδο για το νησί με το τμηματικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης.

«Ας μας συγχωρέσουν, όχι 47 χρόνια, αλλά 147 χρόνια και αν περάσουν, οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την ανεξαρτησία τους» δήλωσε ο Ερντογάν. «Όλες οι δυσκολίες είναι περαστικές, ενώ η ΤΔΒΚ έχει μόνιμο χαρακτήρα» κατέληξε και ο Τατάρ.

Στον απόηχο των ετσιθελικών και, δίχως προηγούμενο, προκλητικών ανακοινώσεων του Τούρκου προέδρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως η ενότητα και η συνεχής προσπάθεια μέσα από τα «όπλα» που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η Ε.Ε. και ευρύτερα οι αρχές του δικαίου «είναι ο τρόπος για να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «σήμερα είναι ημέρα μνήμης για όσα συνέβησαν πριν και όσα ακολούθησαν μετά το προδοτικό πραξικόπημα. Είναι ημέρα μνήμης για τις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας, ημέρα μνήμης για τα όσα λάθη διαπράξαμε, αλλά και για τις έκνομες ενέργειες που συνεχίζουν να υπάρχουν. Είναι και ημέρα τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας μας».

Κληθείς να σχολιάσει εξαγγελίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για απαράδεκτη προσπάθεια αλλοίωσης του status quo της Αμμοχώστου και ότι «ανάλογες θα είναι και οι αντιδράσεις μας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει συγκαλέσει για το ζήτημα σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, σήμερα στις 11 το πρωί, ενώ ήδη από χθες ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., αλλά και τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και των πρέσβεων των 26 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ: Σεβαστείτε τις διεθνείς αποφάσεις

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει η Ελλάδα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, την εξαγγελία του Τούρκου προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι απορρίπτεται η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

«Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση και ξεκαθαρίζει: «Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999)».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, «η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Σ.Α. ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα Τουρκία να σεβαστεί». Στο μεταξύ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη χθες (στο Πρώτο Πρόγραμμα) τόνισε ότι τόσο οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν περί δύο κρατών στην Κύπρο όσο και οι (χθεσινές του) εξαγγελίες είναι σαφές ότι καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όλη η ρητορική αντιβαίνει στις αποφάσεις για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση τη διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Είναι εξαγγελίες και προσπάθειες για την ανατροπή της προοπτικής μιας επίλυσης στη βάση της διεθνούς νομιμότητας, που μας βρίσκουν αντίθετους» είπε και ξεκαθάρισε: «Προφανώς, είναι απορριπτέα η λύση των δύο κρατών. Δυσκολεύει την προοπτική επίλυσης, με βάση το πλαίσιο που υπάρχει. Βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία για τις διπλωματικές απαντήσεις στις εξαγγελίες αυτές, που βρίσκονται σε αντίθεση και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα