Μικρή ανάσα από την αύξηση (2%) στον κατώτατο μισθό

Πώς διαμορφώνονται οι αποδοχές από την 1η Ιανουαρίου 2022. «Παράθυρο» για νέα αναπροσαρμογή του χρόνου

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022 ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις. Έτσι, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από τα 650 ευρώ στα 663 ευρώ μεικτά και οι καθαρές αποδοχές, χωρίς τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας και του επιδόματος γάμου αυξάνονται, αντίστοιχα, από τα 558 στα 569 ευρώ.

Η αύξηση των αποδοχών περίπου 1.000.000 πολιτών, εργαζομένων και ανέργων, αποτελεί μια μικρή ανάσα. Περισσότερο, όμως, δίνει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης που θέλει να αφήσει πίσω η χώρα τις σφοδρές αναταράξεις που προκαλεί η πανδημία, χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα σε αυτή τη φάση τις επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, καθώς πολλές παλεύουν ακόμη και για την επιβίωσή τους.

«Η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων» αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Θέλω να θυμίσω, όμως», τόνισε, «ότι έρχεται σε συνέχεια ενός γιγαντιαίου προγράμματος, το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων».

Όπως, επίσης, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «το γεγονός ότι η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Τώρα η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική. Αλλά η κατεύθυνσή της παραμένει ουσιαστική, διότι δείχνει ότι σταθερό μέλημα αυτής της κυβέρνησης είναι η προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και γιατί η αύξηση αυτή -εν μέσω των μεγάλων δυσκολιών της πανδημίας- σηματοδοτεί την αισιοδοξία μας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

Συναισθανόμενα προφανώς τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, τα κυβερνητικά στελέχη ήδη έχουν αρχίσει να παραπέμπουν σε νέες αυξήσεις στο μέλλον.

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, «δεδομένου ότι υπάρχουν θετικές προβλέψεις για σημαντική οικονομική ανάκαμψη το 2022, εκτιμάται ότι στην επόμενη διαδικασία αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο θα υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη αύξηση του νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου».

Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι εκκρεμεί, δύο χρόνια μετά την κατάθεσή της, η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής που είχε καταθέσει το 2019 ο ΣΕΒ (με γενικό διευθυντή τότε τον νυν υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο) κατά των τριετιών. Οπως φαίνεται και στον πίνακα που παραθέτουμε, οι τριετίες, όπως και το επίδομα γάμου, αυξάνουν σημαντικά τους μισθούς των εργαζομένων σε έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα (μεικτές αποδοχές). Σε περίπου 720.000 εκτιμώνται οι εργαζόμενοι των οποίων οι αποδοχές αναμένεται να αυξηθούν, καθώς, σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», αμείβονται με αποδοχές μικρότερες του κατώτατου μισθού, είτε με πλήρη είτε με μερική ή εκ περιτροπής εργασίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, η αύξηση συμπαρασύρει 24 επιδόματα και αποζημιώσεις, καθώς το ύψος τους είναι ποσοστό του κατώτατου. Αυτό που αφορά τους περισσότερους, το τακτικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ από την 1η Ιανουαρίου 2022 αυξάνεται από τα 399 ευρώ σε 407 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα